Кинеска национална фармацеутска група „Синофарм“ процениће, на основу резултата треће фазе клиничких испитивања добијених из иностранства, да ли ће након две примљене дозе бити потребна и трећа, рекао је директор те компаније.

Ilustracija/Pixabay

О томе да ли ће бити потребна додатна вакцина „Синофарма“ и када би се она евентуално давала, одлучиће се након резултата добијених из треће фазе клиничких испитивања, рекао је потпредседник Кинеске националне биотек групе, подружнице Синофарма, Занг Јунтао.

Антитела која су покренуле две дозе вакцине против ковид-19 из компаније Синофарм имају „прилично добар“ неутралишући ефекат на варијанте пронађене у Великој Британији и Јужној Африци, као и на неколико других, рекао је Занг, позивајући се на резултате лабораторијских тестова после узимања узорака крви узетих из учесника клиничког испитивања.

Лабораторијско тестирање је у току за варијанте пронађене у Бразилу и Зимбабвеу, рекао је Занг.

Ефекат антитела индукованих вакцином Синовак Биотек опао је у односу на варијанту идентификовану у Јужној Африци, док је ефекат против варијанте пронађене у Британији остао сличан оном против старије варијанте из Вухана, рекао генерални директор Синовак Лајф Сајансис током исте конференције.

Синовак увози варијанту из Бразила за истраживање и развој вакцина, а радови по мери јужноафричке варијанте већ су започели, рекао је Џиао Кианг.

Корелација између нивоа антитела и ефикасности вакцине није била одмах јасна, рекао је портпарол Синовака.

Ова компанија је такође тестирала и трећу дозу у клиничким испитивањима рађеним у Кини, где су учесници у испитивању примили трећу дозу око осам месеци након што су примили другу.

Јужноафричка варијанта могла би представљати већу опасност од осталих на основу одговора антитела.

Антитела изазвана једном дозом ове вакцине показала су отприлике четвороструки пад њихове способности да блокирају варијанту 501И.В2, што није случај код других сојева.

Извор: ртс