U Republici Srbiji do 5. aprila 2024, godine registrovano je ukupno 54 slučaja malih boginja. 

a doctor examining a child's stomach with a stethoscope

Foto: Unsplash

U Beogradu, gde je epidemija prijavljena 22.2.2024. godine, registrovano je 41 slučajeva malih boginja. Od tih, 33 slučaja je potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, dok su osam obolelih osoba članovi porodica laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima, 11 su dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine protiv morbila, a za jedno je nepoznat vakcinalni status. Takođe, deset nevakcinisanih osoba je uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, i 18 osoba starijih od 35 godina čiji je vakcinalni status nepoznat. Troje obolelih je imalo komplikacije u vidu upale pluća.

Potvrđen je i slučaj malih boginja kod osobe iz Novog Sada uzrasta 46 godina, koja je bila nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, kao i kod deteta iz Sremskog okruga (Stara Pazova) starog dve godine koje nije bilo vakcinisano.

U Severnobačkom okrugu registrovan je slučaj kod nevakcinisanog deteta uzrasta 13 meseci, dok je u Boru potvrđen slučaj kod osobe uzrasta 41 godinu koja je bila nepotpuno vakcinisana.

U Kolubarskom okrugu registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila. Dva slučaja su registrovana u Valjevu, a dva u Mionici gde je prijavljena porodična epidemija 2.4.2024. godine. Svi oboleli su stariji od 25 godina, pri čemu su dve osobe bile potpuno vakcinisane, jedna nepotpuno vakcinisana, dok je jedna osoba imala nepoznat vakcinalni status. Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacija u vidu upale pluća.

Dodatno, potvrđen je slučaj kod osobe uzrasta 42 godine iz Vranja čiji je vakcinalni status nepoznat, kao i četiri slučaja na teritoriji Južnobanatskog okruga (dva u Pančevu i po jedan u Kovinu i Kovačici) uzrasta 15, 26, 30 i 33 godine čiji je vakcinalni status takođe nepoznat.

Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrenе mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Republici Srbiji u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji, što uključuje prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinaciju osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.

S obzirom na navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonski faktor, ostvarene kontakte i mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pandemija COVID-19 i primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije uticala je i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, zabeležen je porast broja slučajeva morbila tokom 2023. godine u odnosu na 2022. godinu, čak 30 puta. Zaključno sa oktobrom 2023. godine registrovano je preko 30.000 slučajeva u 40 od 53 zemlje Evropskog regiona SZO, sa oko 21.000 hospitalizovanih i pet smrtnih ishoda u dve zemlje. Uzrasna distribucija ukazuje da su dva slučaja uzrasta 1-4 godine života, odnosno jedan među odraslima starijim od 20 godina.

Izvor: Batut