April 2020. godine razlikovaće se po mnogo čemu. Dani su bili hladniji nego prethodnih godina, a ulice tiše. Nekada prometne saobraćajnice opustele su. Oni koji bi se uputili zbog preke potrebe ili obaveze koju ne mogu da odlože, opremili bi se maskama i rukavicama. Strah i neizvesnost donela je epidemija koronavirusa.         

Foto: NSZ Filijala Požarevac

Štit nacije u borbi protiv Covid-19, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, medicinsko i nemedicinsko osoblje, tih dana pokazali su šta to znači biti heroj. U drugom redu ove borbe, ne manje važni bili su svi koji su marljivo radili trudeći se da sve funkcioniše kao i u danima pre epidemije, pomažući onima kojima je to bilo potrebno i time dali svoj doprinos u borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji je napao planetu.

Sada kada se epidemija postepeno gasi, prepričavaju se iskustva stečena tih dana na radnom mestu. U toku vanrednog stanja Filijala Požarevac je nastavila da obavlja svoje radne aktivnosti. Novčana naknada za nezaposlena lica isplaćena je na vreme korisnicima na osnovu obračuna radnika na finansijsko-računovodstvenim poslovima i rešenja koja su doneli zaposleni na poslovima iz ostvarivanja prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Neki poslodavci su iskazali potrebu za angažovanjem radnika jer su preorijentisali svoju proizvodnju u delatnost izrade sanitetskog materijala, te su savetnici za zapošljavanje posredovali između nezaposlenih lica i poslodavaca. Na evidenciju NSZ Filijale Požarevac u periodu od 16.03. do 11.05.2020. prijavila su se 234 nezaposlena lica. Izdato je 100 uverenja elektronskim putem. Broj podnetih zahteva za novčanu naknadu je 115, a za mere aktivne politike zapošljavanja 108. Tu se ubrajaju i zahtevi lica koja su odlučila da pokrenu sopstveni biznis uz pomoć subvencija za samozapošljavanje.

Telefonskim putem pružane su neophodne informacije. Pitanja su bila slična, ali je svaki poziv bio priča za sebe. Neretko bi se osetila strepnja u glasu onih koji su pozivali.

„Ništa ne brinite sve će biti u redu. Vaš savetnik će sve regulisati i javiti vam koji je novi termin vašeg redovnog javljanja. Za sada se trudite da ostanete kod kuće i čuvajte se“, bio je jedan od najčešćih odgovora.

„Hvala vam puno! I vi se čuvajte i budite zdravi“, usledio bi odgovor.

Razlike i nesuglasice ostavile su se po strani i prepoznavali smo jedni u drugima samo ono u čemu smo slični. Lepe reči značile su svima nama, jer smo smo bili u istom strahu. Sa obe strane telefonske linije bila je potrebna podrška. Ponekad je dovoljno samo to da nam neko kaže da će sve biti u redu i da osetimo olakšanje.

Sonja Mirić Mladenović, v.d. direktora Filijale Požarevac, istakla je da se oseća ponosnom što se nalazi na čelu organizacione celine koja je u danima vanrednog stanja funkcionisala kao tim, bez obzira na prepreke koje su nailazile u radu, obim posla, neizvesnost i strepnju od nepoznatog.

„U narednom periodu vršiće se analize svega učinjenog i na osnovu rezultata neki procesi će biti unapređeni. U toku epidemije život je nastavio da teče uprkos svemu. Bilo je suza, osmeha i novih rađanja. Bitno je da ne zaboravimo da se iza svih brojeva i rezultata nalaze ljudi koji su doprineli svojim radom da se teški trenuci prevaziđu“, ističe Sonja Mirić Mladenović.

Ovih dana postepeno se vraćaju uobičajene aktivnosti. Nadamo se da će biti sve kao što je bilo pre pandemije. Ostaće zalepljeni usmerivači sa obaveznim odstojanjem između dve osobe i podsećaće nas da opasnost još uvek postoji. Ipak, nešto će biti drugačije. Uprkos razdaljini od dva metra, pogledima ispod vizira i pleksiglasa, čini se kao da se više razumemo i shvatamo okolnosti u kojima se nalazimo. Razgovori su tiši, kao da se jedni drugima poveravamo. Pozdravi su i dalje bez dodira, ali su rečima i toplinom glasa postali nekako prisniji.

Možda ugrabimo u budućnosti trenutak kada će prestati čovek čoveku da bude vuk. Postoji nada da će opstati volja da pomažemo jedni drugima bezrezervno, jer u proteklim danima smo videli da iako smo kao pojedinac mali i nevidljivi u ogromnom prostranstvu koje nas okružuje, svako od nas je važan i nezamenjiv. Naposletku, u svemu ovome nismo sami, jer imamo jedni druge i biće sve u redu.

 

Autor: Marko Mihajlović