Љубимци нису само животиње које обожавате. Љубимци су део породице. Зато је тешко замислити и речима описати осећај очаја и беспомоћи оних који су прошли кроз ту врсту животне трауме – да им нестану из живота, па чак и да се то десило само накратко.

Гоогле Плаy и Аппле Сторе пуни су апликација које власницима олакшавају бригу о љубимцима. Постоје апликације које вам помажу да изаберете име свом новом љубимцу, друштвене мреже где можете да поделите о њима исто оно што бисте о себи на Фејсбуку (додуше, питање је ко се ту више представља – љубимац или ипак његов власник), доступне су апликације са медицинским саветима, или оне које дају искључиво информације о ономе што може да буде отровно за животиње о којима бринете – и то од птице до коња.

Направљена је апликација специјализована за хитне случајеве и прву помоћ – са саветима како ком љубимцу који се гуши извадити нешто из грла, како зауставити крварење или како реаговати ако се наудисао дима, опекао… Постоји чак и апликација за појашњење ветеринарског речника и веровали или не – има 44.000 термина са дефиницијама. Да не спомињемо све оне које вас воде до специјализованих сајтова и продавница за играчке и стварчице које су вашим љубимцима потребне, или оне које ће вам указати на нове модне детаље и трендове.

Међутим, колико год драгоцене све оне биле, ништа се не може поредити са тим када вам неко помогне да нађете свог одлуталог пријатеља или када омогућите некој усамљеној животињи да пронађе дом и љубав.

Таква једна платформа однедавно постоји и у Србији. Свако ко је видео, нашао, изгубио или има љубимца за удомлљавање може поставити објаву у ХАФФ-у (Хелп А Фуррy Фриенд), wеб и андроид апликацији.

Kреатор ХАФФ-а, програмер Срдан Топаловић каже за портал Н1 да је идеја настала када је удомио четири месеца младу женку ротвајлера са улице, која није имала огрлицу, нити је била чипована. Тражили су власнике преко Фејсбук група, различитих онлајн сајтова за оглашавање, али се нико није јављао, наводи.

„За разлику од Фејсбук група, где се објаве гомилају и „ре-постују“ са прилично мало детаља, на ХАФФ-у се могу поставити објаве са тачном локацијом, бројем пасоша и микрочипа, филтрирати или сортирати исте са различитим опцијама“, каже Топаловић.

Након што је објава активна, додаје, може се директно контактирати оглашивач путем поруке у апликацији или телефоном, уколико је оставио број.

Апликација ће се развијати, па, како наводи, у наредном периоду планира да заврши алгоритам који ће обавештавати корисника када се појави објава која одговара таговима које је поставио, „мап виеw“ који ће приказивати објаве у одређеном радијусу и засебан блог са саветима ветеринара.

Саговорник портала Н1 додаје и да ХАФФ подржава размену фотографија, неке корисне савете већ сада можете наћи, а и објаве о изгубљеним или примећеним животињама.

„Тешко је кад изгубите љубимца, а још теже кад их видите напуштене. Мислим да ХАФФ може помоћи у свему томе, да може олакшати комплетан процес проналаска или удомљавања наших крзнених пријатеља“, закључује Топаловић.

Извор: Н1

Фото: Pixabay