Vikimedija Srbije i Švedska ambasada treći put zaredom zajedno učestvuju u „Vikigep“ globalnoj kampanji koja za cilj ima smanjenje rodne neravnopravnosti na najpoznatijoj internet enciklopediji.

Kampanju „Vikigep“ je pokrenulo Ministarstva spoljnih poslova Švedske i Vikimedije Švedske 2018. godine sa ciljem smanjenja rodnog jaza na Vikipediji u različitim zemljama i zajednicama.

U cilju davanja doprinosa povećanju vidljivosti žena koje svojim delom i radom menjaju svet, Vikimedija Srbije i Švedska ambasada organizuju uređivački maraton, u ponedeljak, 9. marta od 10 časova, navodi se u saopštenju organizatora.

Posebnu podršku pruža Srpsko-korejski informatičko pristupni centar u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kome će se događaj održati.

Vikipedija je najveća onlajn svetska enciklopedija, ali ipak nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Kampanjom „Vikigep“ nastoji se smanjiti trenutni jaz.

Događaj će otvoriti Jan Lundin, ambasador Švedske, nakon čega će uslediti uređivački deo događaja. Ovogodišnji fokus maratona biće žene iz oblasti održivog razvoja, ekologije, kao i ljudskih prava.

U Srbiji je rodni jaz za sada smanjen za 1,29 odsto

Skorašnje istraživanje je pokazalo da na Vikipediji na srpskom jeziku ima 35.410 članaka o muškarcima, dok je taj broj mnogo manji kada su u pitanju biografije žena – 8.303. Ako se uporede statistike iz juna 2016. godine, kada je procenat zastupljenosti biografija žena u odnosu na biografije muškaraca bio – 17.7odsto, može se uvideti da je odnos pozitivno promenjen za 1,29 odsto.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Kroz lokalne projekte podržava i promoviše rad na Vikipediji i drugim Viki projektima.

Ambasada Švedske sprovodi svoju delatnost u oblasti politike, razvojne pomoći, trgovine, štampe, informacija i kulture, konzularnih poslova i migracija. Kancelarija za vezu nordijske policije je sastavni deo Ambasade.

Cilj Srpsko-korejskog informatičko pristupnog Centra je da, u sopstvenom visoko tehnološki opremljenom prostoru, omogući besplatan pristup i upoznavanje sa dostignućima IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija), pogotovo kada su u pitanju usluge elektronske uprave, podigne tehnološku pismenost opšte populacije i promoviše saradnju u između Republike Srbije i Republike Koreje.

Izvor: Tanjug

Foto: Regeringskansliet