Викимедија Србије и Шведска амбасада трећи пут заредом заједно учествују у „Викигеп“ глобалној кампањи која за циљ има смањење родне неравноправности на најпознатијој интернет енциклопедији.

Кампању „Викигеп“ је покренуло Министарства спољних послова Шведске и Викимедије Шведске 2018. године са циљем смањења родног јаза на Википедији у различитим земљама и заједницама.

У циљу давања доприноса повећању видљивости жена које својим делом и радом мењају свет, Викимедија Србије и Шведска амбасада организују уређивачки маратон, у понедељак, 9. марта од 10 часова, наводи се у саопштењу организатора.

Посебну подршку пружа Српско-корејски информатичко приступни центар у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у коме ће се догађај одржати.

Википедија је највећа онлајн светска енциклопедија, али ипак нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Кампањом „Викигеп“ настоји се смањити тренутни јаз.

Догађај ће отворити Јан Лундин, амбасадор Шведске, након чега ће уследити уређивачки део догађаја. Овогодишњи фокус маратона биће жене из области одрживог развоја, екологије, као и људских права.

У Србији је родни јаз за сада смањен за 1,29 одсто

Скорашње истраживање је показало да на Википедији на српском језику има 35.410 чланака о мушкарцима, док је тај број много мањи када су у питању биографије жена – 8.303. Ако се упореде статистике из јуна 2016. године, када је проценат заступљености биографија жена у односу на биографије мушкараца био – 17.7одсто, може се увидети да је однос позитивно промењен за 1,29 одсто.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз локалне пројекте подржава и промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

Амбасада Шведске спроводи своју делатност у области политике, развојне помоћи, трговине, штампе, информација и културе, конзуларних послова и миграција. Канцеларија за везу нордијске полиције је саставни део Амбасаде.

Циљ Српско-корејског информатичко приступног Центра је да, у сопственом високо технолошки опремљеном простору, омогући бесплатан приступ и упознавање са достигнућима ИКТ (информационо-комуникационих технологија), поготово када су у питању услуге електронске управе, подигне технолошку писменост опште популације и промовише сарадњу у између Републике Србије и Републике Кореје.

Извор: Тањуг

Фото: Regeringskansliet