Rešenjem Ministarstva finansija pre nekoliko dana Slobodna zona Smedereva proširena je na područje Požarevca, potvrdio je gradonačelnik Saša Pavlović. Prethodno je tu inicijativu usvojio lokalni parlament, a sve zbog indijske kompanije PKC Wiring Systems, koja već posluje u Smederevu i izrazila je nameru da želi da proširi poslovanje u susednom Požarevcu.
assorted electric cables

Ilustracija: Pixabay/John Barkiple

Kako u Srbiji već postoji maksimalnih 15 slobodnih zona, jedina opcija je proširenje postojećih, a to je i bio uslov PKC-a. Sada bi trebalo da usledi kupovina zemljišta u požarevačkoj industrijskoj zoni na području nekadašnje Fabrike šećera i zakup hale za pokretanje proizvodnje, kako je ranije najavljeno.
– U Gradsku upravu Požarevca stigao je dokument koji uklanja poslednje prepreke za dolazak značajnog investitora. To praktično znači da smo uspeli da ispunimo sve uslove neophodne za ovaj format poslovanja, omogućimo posao za veći broj građana – napisao je gradonačelnik Pavlović na svojoj Fejsbuk stranici.
Kada su u pitanju ispunjeni uslovi, Grad je bio u obavezi da opremi taj deo industrijske zone koji će poslovati u sklopu Slobodne zone Smedereva. U njegovo ograđivanje, rasvetu i video-nadzor uloženo je oko 14,5 miliona dinara, a taj novac je odlukom Skupštine grada preusmeren sa projekta rekonstrukcije Muzeja kulturne istorije, koji nije završen.
Za sada nema još zvaničnih podataka kada bi PKC mogao da kupi parcele i zakupi halu, odnosno pokrene proizvodnju u Požarevcu. U pismu o namerama koje je ova kompanija prošle godine uputila Gradu Požarevcu, navodi se da u prvoj fazi planiraju da izgrade objekat površine 9.000 m2 i zaposle 700 radnika, dok bi u drugoj fazi izgradili dodatnih 5.000 m2 proizvodnog prostora i dodatno uposlili još 70 ljudi. Navedeno je još da u Požarevac žele da izmeste deo proizvodnje sa godišnjim prometom od 30 mil EUR i ulaganjem u prvoj godini od preko 3,1 mil EUR.
Kompanija PKC Wiring Systems pretežno se bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila. Ona je član finske PKC grupe, čiji je većinski vlasnik od 2017. godine korporacija Motherson Sumi, najveći indijski proizvođač auto-komponenti. Kupovinom udela u tada finskom PKC-u i smederevski ogranak te fabrike, koji u tom gradu posluje od 2014. godine, prešao je u ruke indijskog vlasnika. Tamo danas radi oko 2.000 radnika.