U saradnji sa resornim ministarstvima Republike Srbije, Kompanija NIS će u ovoj godini sredstva opredeljena za realizaciju projekata u okviru programa „Zajednici zajedno“ usmeriti na oblast obrazovanja, kroz digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosno-informacionih sistema u obrazovnim ustanovama.

Ilustracija/Pixabay

U prilog tome, programski ciklus „Zajednici zajedno 2020“ ima za cilj da realizuje projekte obrazovnih ustanova u 12 gradova i opština u Srbiji u skladu sa zahtevima digitalizacije kao nacionalnim prioritetom i savremenim tendencijama u obrazovanju.

Nastojeći da stekne obuhvatniji uvid u prioritetne potrebe ustanova obrazovanja, kompanija NIS je krajem 2019. i početkom 2020. godine sprovela anketu o stanju i potrebama osnovnih i srednjih škola u 12 gradova i opština obuhvaćenih Programom, u oblasti digitalizacije nastavnog procesa i bezbednosnih sistema.

Anketa je pokazala da je školama, u skladu sa zahtevima nastavnog procesa, potreban veći broj paketa digitalne opreme, kao i kvalitetniji i funkcionalniji bezbednosni sistemi.

U Braničevskom okrugu dve osnovne škole dobiće novu digitalnu opremu.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Požarevcu biće opremljen kabinet za tehniku i tehnologiju laptop računarima, specijalnim stolovima za izvođenje nastave, 3D štampačem i filamentima, učioničkim nameštajem, kao i opremanje informatičkog kabineta desktop računarima i njihovo umrežavanje u jednu celinu. Vrednost ovog projekta je 1.500.000 dinara.

U Osnovnoj školi “Sveti vladika Nikolaj” u Bradarcu biće formirana tri informatička kabineta koje škola nema (jednog u matičnoj zgradi i dva u izdvojenim odeljenjima škole) uređenjem unutrašnjeg prostora koji obuhvata molersko-farbarske radove u svim učionicama, nabavku učioničkog nameštaja, kao i nabavku desktop računara, projektora i platna za projektor. Kompanija NIS za ove radove izdvojila je 2.500.000  dinara. Ukupan budžet za Grad Požarevac iznosi 4.000.000  dinara.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: NIS