Od prošle nedelje proizvođači hleba prijavljuju se za brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama od 33 dinara sa PDV-om. Posle dve godine država je ponovo aktivirala Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500. Pekari moraju da prave ovu vrstu hleba najmanje 30 odsto i u narednih šest meseci cena vekne biće ograničena na 46 dinara.

Foto: Pixabay/Jai79

U pitanju je intervencija od 30 tona pšenice što je biti oko 20 tona brašna, a ažurirani podaci se svake nedelje šalju Republičkoj direkciji za robne rezerve, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.
– Pravo da se prijave imaju svi registrovani proizvođači hleba i peciva i nema ograničenja za prijavu bilo da je reč o malim ili velikim. Ipak, rezerve su ograničene i neće svi dobiti onoliko koliko žele, ali ćemo gledati da to rasporedimo ravnomerno – rekao je Kandić.
Prema njegovim rečima, brašno se preuzima upakovano u džakovima od 50 kilograma ili manjim.
– Kada je u pitanju kontrola, tržišna inspekcija to kontroliše trgovce, ali do sada se pokazalo da nema velikih kršenja uredbe i bojazni od manipulacija – rekao je Kandić.
Kada je reč o poskupljenju mesa, Kandić kaže da je meso poskupelo između 15 i 30% i jedna od mera koja se razmatra je i intervencija mesom iz robnih rezervi.
– Razmišlja se i ograničenju cena i proizvođačkih i trgovačkih. Država ima mogućnost da cene ograniči na šest meseci, ali namera države nije da se previše upliće u tržište, jer to nije dobro, jer onda dolazi do nestašca i pojave crnog tržišta – naglasio je Kandić.
U talasu poskupljenja je zapaženo da pre svega poskupljuju prehrambeni proizvodi, jer je sama proizvodnja hrane poskupela zbog visoke cene đubriva, goriva i sličnog.
– Trgovačke marže su na istom nivou godinama i o tome trgovci strogo vode računa kako ne bi izgubili kupce. Robne rezerve su jedan od alata regulacije cena ali količine iz robnih rezervi ne mogu da supstitušu tržište – rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine.
U poslednjih godinu dana, odnosno 9 meseci, zabeležen je rast trgovine prehrambenim proizvodima od oko 10%, dok je trgovina neprehrambenim proizvodima porasla za 11%.
Tokom Crnog petka trgovci su imali rast od 15% u odnosu na prethodnu godinu što je svakako značajno za njih, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.