Evropski godišnji muzički spektakl Pesma Evrovizije u kome se zemlje takmiče jedna protiv druge sinoć je pretvoren u emisiju u kojoj se zemlje ujedinjuju, pošto je morao da bude otkazan zbog krize korona virusa.

Finale Pesme Evrovizije 2020. trebalo je da bude održano 16. maja, ali je otkazano u okviru restrikcija namenjenih za zaustavljanje globalne pandemije.

Radije nego da ocenjuju pesme 41 umetnika, i da zemlje dodeljuju poene da se izabere pobednik, organizatori su napravili dvosatni šou nazvan „Eurovision: Europe Shine A Light“ koji je emitovan u više od 40 zemalja.

Naglašavajući uticaj korona virusa, predstava je počela montažom video snimaka pustih ulica evropskih gradova pre nego što se stiglo do skoro praznog studija u Holandiji.

To je drastični kontrast u odnosu na scene mahanja zastava, i razdraganih obožavalaca koji su u pozadini običnih finala Evrovizije.

Da koronavirus nije zaustavio planetu, sinoć bi nas kroz finale 65. takmičenja za najbolju pesmu Starog kontinenta, vodio voditeljski trio koji čine Šantal Janzen, Edsilija Rombli i Jan Smit.

Deo kongresnog centra Ahoj u Roterdamu gde je trebalo da bude održana ovogodišnja Pesma Evrovizije ranije ove godine pretvoren je i privremeni centar za prihvat obolelih od korona virusa da se smanji pritisak na bolnice.

U sinoćnoj emisiji pojavili su se raniji omiljeni pevači i umetnici koji je trebalo da učestvuju u ovogodišnjem takmičenju, i zajedno su izveli pobedničku pesmu iz 1997. „Love Shine a Light“.

Od skromnih početaka 1956. takmičenje je postalo slavlje muzike i kiča sa gotovo 200 miliona gledalaca finala.

Džoni Logan iz Irske koji je dva puta pobedio na Evroviziji kao pevač i jednom kao pisac, otvorio je sinoćnu predstavu izvođenjem svoje pobedničke numere iz 1980. godine „What’s Another Year“ uz obožavatelje Evrovizje na ekranima u vidu Zum video sastanka i tri holandska voditelja predstave. Organizatori su to nazvali „veliki Evrovizijski hor“.

„Pesma Evrovizije“ je takmičenje koje je najveselije, dozvoljava vam da zaboravite na tren čak i na koronavirus, poručio je član čuvene švedske grupe „Aba“ Bjorn Ulveus, legenda evrovizijske svene zahvaljujući pesmi iz 1974. godine, hitu Waterloo.

Mans Zelmerlov iz Švedske otpevao je svoju pobedničku pesmu iz 2015. godine „Heroes“ posvećenu zdravstvenim radnicima koji se bore protiv virusa.

Odlomci 41 pesme koja je trebalo da učestvuje u ovogodišnjem takmičenju odsvirani su tokom emisije uz snimljene poruke izvođača. Grupa Mamas, predstavnik Švedske pozvala je gledaoce da budu bezbedni i da peru ruke.

Evrovizija 2020. je trebalo da bude održana u Roterdamu, polufinalno takmičenje 12. i 14. maja, dok je finale trebalo da bude 16. maja.

Priliku da se pojavi u ovoj specijalnoj emisiji dobila je i srpska pobednica 2007. godine Marija Šerifović, izvodeći pesmu „Molitva“, autora Vladimira Grajića i Saše Miloševića. Spot je snimljen na beogradskih pustih ulica, sa jasnom porukom da se ljudi pridržavaju mera kako bi se sprečilo širenje koronavirusa kako bi se sprečilo širenje koronavirusa kako bi što pre ozdravili.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Danas, RTS