Vakcina

Konsultant za imunizaciju Unicefa i Svetske banke i predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović kaže da je realistična izjava ministra Zlatibora Lončara da će masovna vakcinacija u Srbiji početi u aprilu sledeće godine. „Verujem da će kod nas ona dobrim delom završiti do septembra ali da neće moći bilo ko da relaksira mere prevencije koje su na snazi dok se vakcinacija ne obavi i u ostalim delovima sveta“.

Ilustracija/Pixabay

Popović za N1 kaže da ako postoji rizik za importaciju virusa iz drugog regiona ili drugih zemalja u našu zemlju, mere moraju da ostanu na snazi.

„Mislim da je ovo važna izjava ministra Lončara, važno je da budemo realni i transparentni. Izjava je dobra jer daje jedan realističan okvir. I ove zemlje koje su sad krenule sa vakcinacijom će je sprovoditi još dugo vremena u 2021. godini. Nama je sada važno da se zaista dobro pripremimo za vakcinu i iskoristimo sve vakcine koje dobijemo do maksimuma“, rekao je Popović.

On je naglasio da početak vakcinacije jeste svetlo na kraju tunela, ali i da ima još do tada…

Do tada su, dodaje, važni planovi jer se radi o operaciji kakvu nismo imali nikada jer vakcinišemo ogroman broj ljudi, a ta vakcinacija treba da se obavi u situaciji kad ćemo i dalje imati cirkulaciju virusa svuda oko nas.

„To je imperativ vremena i sve mora da se uradi na najbolji način“, kaže i dodaje da će sledeće godine najverovatnije kod nas biti više od jedne vakcine.

Ključne poruke za građane su da će vakcine stići i da će biti organizovane vakcinacije, kaže Popović i ukazuje da ima smisla primeniti i sistem na koji su se u Evropi odlučili – o vakcinisanju van zdravstvenih institucija.

„To ima smisla kad imamo ogroman pritisak na Domove zdravlja i druge ustanove“, kaže.

Naglašava da je neophodno napraviti i plan nabavke šriceva i igala kojima će se vakcine davati, ali obezbediti dovoljno kadra za vakcinaciju jer je to ogroman posao.“Najverovatnije ćemo morati da angažujemo dodatne ljude ako nam je sistem sad već preopterećen, mogu da pomognu studenti i drugi zdravstveni radnici – nekim zemljama se vakcinacija sprovodi kroz apoteke, pa ne vidim zašto ne bi smo mogli i njih da mobilizujemo“, kaže.

„Ništa do sada nije propušteno, vakcinacija će se odvijati tokom cele sledeće godine a neće se završiti dok i najsiromašnije zemlje ne pokriju određeni procenat stanovništa, kada se može očekivati završetak pandemije“, zaključuje Popović.

Poručuje građanima da će sve vakcine koje dođu u Srbiju biti testirane, dokazane neškodljivosti i bezbedne za sve koji je prime.

Najverovatnije će, naglasio je, da ako primite prvu dozu od jednog proizvođača i druga doza morati da se primi od istog proizvođača. „Nije šteta ako se i prime vakcine od različitih proizvođača, ali je zbog kontrole kvaliteta bitno da se pridržavamo tih pravila. Do sada stvari idu svojim tokom i važno je da shvatimo kakav je realističan period u kom će se sve izdešavati“, navodi Popović.

„Poruka za sve građane je da ćemo za svo to vreme morati da se držimo mera prevencije – maske, distanca, izbegavanje okupljanja jer sve dok se period vakcinacije ne okonča ne možemo očekivati pravi efekat vakcine“, kaže.

Autor: N1