Otvorena izložba slika „JOJ“ u GSU Požarevac

Predstava nagog ljudskog tela okupila je tri umetnice različitih likovnih izraza iz polja figuracije koje su se predstavile požarevačkoj publici izložbom „JOJ“ u četvrtak 22. decembra u Galeriji savremene umetnosti. Jelenu Tijanić Stević, Oliveru Protić i Jelenu Vragović povezuje naziv ovog projekta koji je izveden iz početnih slova njihovih imena (Jelena Olivera Jelena – JOJ ), ali i samo značenje reči, uzvika koji je nekada često pratio svaki pogled na golotinju od strane dvoličnih „čistunaca“, a danas se sa otegnutim samoglasnikom u sredini koristi u „veseloj“ svakodnevici. Sve tri umetnice iza sebe imaju zavidan izlagački staž, sve su članice su udruženja ULUPUDS-a, sve autorke dobitnice su mnogih nagrada i priznanja.

Foto: GSU

„U vremenima kada je svakodnevica tako brutalno animirana sa sve jasnijim opasnostima po mnogim već dostignutim egzistencijalno-humanističkim vrednostima, sa svešću da su nekakva bolja vremena prošla ‒ slike na ovoj izložbi postaju prevratničke aktivnosti. Ova pastoralna, lirska i epska likovna dela nude nam novi, autentični antropocentrizam. Na slikarskim delima Jelene Vragović, Olivere Protić i Jelene Tijanić Savić čovek je ponovo u fokusu i to kao snažno podsećanje da je čovek čoveku centar sveta, čak i danas u vremenima nepovratnih načina otuđenja i sveopšte dehumanizacije životnog prostora,“ primećuje mr Tomislav Suhecki u katalogu izložbe.

Foto: GSU

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, kritički se osvrnula se na svakog umetnika ponaosob: „Jelena Tijanić Savić je poznata po svojoj sposobnosti da duboko uhvati bit i emocije onih koje slika – balerine, igrače, ženske aktove. NJena preokupacija je prikaz muskulature dobijene iz različitih poza tela. Umetnica koristi jako svetlo koje ističe apstraktne oblike senki nastalih na figuri. Olivera Protić je umetnica sa izrazitim, privlačnim stilom – delikatne linije, snaga i intenzitet igre svetla i senki su izražajni alati. NJen rad odlikuje se izuzetnom zanatskom veštinom, može se još opisati kao savremena kombinacija neoklasicizma, renesanse i romantizma gde značajno mesto zauzimaju šare i paterni kao nerazvojivi deo ženske figure ili njenog okruženja. Jelena Vragović korišćenjem ulja na platnu i svojom prigušenom paletom angažuje gledaoca i navodi ga na emocionalni odgovor koji saoseća sa temom – muškarce u novom svetu, u dilemi, pred novim izazovima i nejasnim ulogama što uzrokuje njihovu nesigurnost i potrebu za zaštitom, kako primećuje i sama autorka.“

Jelena Tijanić Savić je rođena 1976. godine u Užicu, diplomirala je 2001. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Bila je stipendista norveške vlade. Na istom fakultetu magistrirala je 2005. godine iz oblasti mozaika. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija i rukovodilac brojnih međunarodnih kampova. Učestvovala je u izradi mozaika na Sabornoj crkvi u Beogradu. Oslikala nekoliko murala na području Srbije. Član je ULUPUDS-a. Dobitnica je više nagrada za svoje stvaralaštvo. Radi kao likovni pedagog.

Olivera Protić (1962) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na katedri za pozorišnu filmsku i TV scenografiju. Po završetku studija radila kao scenograf i kostimograf u preko 70 realizovanih TV emisija, spotova i reklama. Pet godina bavila se modnim dizajnom, a poslednjih godina radi i kao profesor umetničkog oblikovanja i likovne kulture u beogradskim srednjim školama. Od 2014. radi i kao likovni pedagog sa decom sa posebnim potrebama. Pored aktivnog pedagoškog rada radila i kao saradnik i moderator likovnih radionica u edukativnom projektu „Korak ka kulturi“ u okviru koga je realizovala niz uspešnih likovnih radionica u zemlji i inostranstvu (Beč, Prag, Venecija, Verona, Istanbul, Firenca, Salcburg, Rim, Milano, Marsej, Eks…). Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a od 2005. i Udruženja filmskih i TV umetničkih saradnika Srbije od 1990, Muzeja štafelaja u Beogradu od 2020. Autor je dvadeset samostalnih izložbi i učesnik preko stotinu grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu.  NJeni radovi nalaze se u privatnim kolekcijama u našoj zemlji kao i u Japanu, Jermeniji, Gruziji, Rusiji, Americi i nekim grdovima Evrope. Dobitnik je godišnje nagrade ULUPUDS-a za postignuća u likovnoj umetnosti za 2011. i 2018. godinu.

Jelena Vragović rođena je u Vršcu 1973. godine. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Imala je više samostalnih izložbi. Učesnica je briojnih kolektivnih žiriranih izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu (Bugarska, Mađarska, Rumunija). NJen likovni opus obuhvata pejzažno i figuralno slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Članica je Mense. Živi i radi u Vršcu.

Izložba je otvorena do 16. januara, ulaz je slobodan.