U Galeriji savremene umetnosti 3.3.2022.g. otvorena je izložba slika „Konceptualnost svesti“ Vladete Deletića, slikara iz Kostolca. Deletić se umetnošću bavi od ranog detinjstva. Bio je član Umetničkog kluba „Atelje 79“ u KUD-u u Kostolcu do 1990. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika ULUK „Art“ u Kostolcu 2002. godine, član Udruženja ULIS „Milan Pavlović-Barili“ i „Đura Jakšić“ iz Požarevca.Deletić je do sada imao 4 samostalne izložbi i preko 300 kolektivnih izložbi širom bivše Jugoslavije, zatim u Srbiji i inostranstvu. Učesnik je brojnih likovnih kolonija, humanitarnih akcija, a dobitnik je nekoliko vrednih nagrada. Osim slikarstva, piše i poeziju i prozu.

Foto: Draško Vujić

Deletić se deklariše kao samostalni samouki slikar Srbije. Osnov njegove umetnosti, kako je izjavio sam slikar, jesu pozitivni osećaji i pozitivne emocije. Da bi se prevazišli svi loši događaji koji su se dešavali, Deletić stvara nadrealnu umetnost koja ima za ulogu da premosti sve dramatične situacije u stvarnosti u kojoj živimo i da se preseli u realnost kulturnog življenja. Umetnik je u obraćanju posetiocima naglasio da „pozitivna svest nije na prodaju, kao ni za pozajmicu i da je to svojina duhovno-kulturne intelektualne vrednosti ličnosti onih osoba i one populacije koja je dužna da neguje i vrednuje kulturu, da čuva prirodu i prirodne resurse kao i međuljudske odnose i svoju ličnu kulturu“.
Publici se takođe obratila istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, koja je tom prilikom između ostalog rekla:
„Ne priklanjajući se tekućim trendovima, Vladeta Deletić gospodari svetom koji je sam osmislio, i kojem uvek na nov način daje novo značenje, i u njemu otkriva novu i smisleniju lepotu. Svaka slika ima svoju vlastitu sudbinu i oblik svoje egzistencije. Sav taj usplahireni, visoko ekspresivni i nadrealni rečnik priziva neko drugo drugačije čovekovo biće, njegove nemire, žudnje i lepotu. Dinamičan i smelo obojene Deletićeve slike u ulju jasno oslikavaju filozofsku prirodu, otvorenost, odražavaju nadrealističko, fantazmagorično istraživanje „kolektivno nesvesnog”.
Površina slika se rasplinjuje i popunjava do prezasićenosti detaljima, kako bi se prevazišao strah od praznog prostora. Mlade dame, ratnice, igračice i svetice, koje Deletić predstavlja delimično ili potpuno obnažene u uvek specifičnom stavu, na posmatrača nikada ne ostavljaju utisak naturalističke telesnosti sa preciznom anatomskom strukturom. One su uvek u prvom planu kao statični, centralni motiv kompozicije, one zapravo poput medijatora stoje između našeg i fantastičnog prostora slike, uvlačeći nas u ambijente gde se prepliću drevni hramovi sa futurističkim zdanjima. Na taj način stvara hibridne konstrukcije koje isijavaju intenzivnim koloritom. Ti bojeni tragovi, koji su uvek u funkciji boje i svetlosti, ostaju da egzistiraju u dezintegrisanom vremenu i prostoru njegovih slika.“
Program su upotpunili učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca izvevši duo za dve flaute (Jovana Blagojević i Anđelija Đak) i duo violončelo i gitara (Leonardo Borojević i Ilija Jovanović).

Izložba je otvorena za posetioce do 23. marta. Ulaz je slobodan.