Gospodin Christian Schilling, šef odeljenja za privrednu saradnjuu Ambasadi Savezne Republike Nemačke i predsednik skupštine grada Požarevca gospodin Predrag Mijatović prisustvovali su juče koncertu koji su učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” i njihovi gosti iz Srednje muzičke škole iz Bitolja, Severna Makedonija, zajedno pripremili u okviru programa omladinskih razmena “Superškole”.

Foto: Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Požarevac

Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Događaj je otvorila direktorka škole “Stevan Mokranjac” gospođa Karolina Sprečaković koja je pozdravila prisutne i istakla da će misija škole uvek biti da: “Mladi kroz druženja sa vršnjacima iz različitih kultura odbace stereotipe, predrasude i diskriminaciju po bilo kom osnovu, kao i da steknu nova znanja i iskustva. Obrazovanje nije potpuno ako nije praktično primenjivo i iskustveno, ako se odvija samo u učionicama”.

Koordinator razmene gospodin Nemanja Đorđević je dodao da mu je veoma drago što su dve muzičke škole dobile priliku da doprinesu upoznavanju mladih sa različitostima na Zapadnom Balkanu. “Ovo je naš doprinos budućem suživotu mladih u regionu” istakao je Đorđević.

Prisutnima se obratio i gospodin Christian Schilling koji je poručio dada je RYCO najvažniji i najvidljiviji rezultat Berlinskog Procesa i dodao: “Činjenica je da razmene između ljudi iz različitih društava povećavaju njihovo međusobno razumevanje. I, evidento je da u tom pogledu i dalje postoje veliki izazovi na  Zapadnom Balkanu. Za starije generacije je promena perspektive mnogo teža nego za mlade. Upravo iz tog razloga važno je usmeriti se ka mladima i izložiti ih drugačijim pogledima i percepcijama što ranije i što je više moguće”.

Važnost ovog programa naglasila je i gospođa Marija Bulat, šefica RYCO-a u Srbiji, koja je istakla da: “Vi koji sprovodite ove programe činite regionalnu saradnju mogućom i zbog toga vam veliko hvala. Vi ne samo da povezujete mlade ljude, već povezujete dve škole i dve lokalne zajednice. To je ono što čini ove razmene fantastičnim, budući da imaju jak uticaj i na širu zajednicu”.

Trinaest učenika i dva profesora iz Bitolja borave u Požarevcu od 03. do 08. maja i zajedno sa učenicima i profesorima iz škole “Stevan Mokranjac” učestvuju u aktivnostima čiji je cilj unapređenje saradnje i razumevanja u regionu. Danas održan koncert pod nazivom “Sestrinski gradovi nastupaju” samo je jedna od aktivnosti koju su ove dve škole zajedno organizovale u okviru programa omladinskih razmena “Superškole”. Učenici će takođe imati priliku da učestvuju u radionici o stereotipima, obiđu znamenitosti Požarevca i Braničevskog okruga i nauče više o romskoj i vlaškoj kulturi. Muzička škola iz Bitolja ugostila je požarevačke učenike i profesore u martu 2022. godine.

O RYCO-u

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

RYCO u središte svog rada stavlja mlade i veruje da bi oni trebalo da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmena i pomirenja. Mladi bi takođe trebalo da aktivno učestvuju u demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom napretku i evropskim integracijama u sve otvorenijem regionu Zapadnog Balkana. Društva Zapadnog Balkana bi trebalo da pruže proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih širom regiona.

Izvor: Muzička škola “Stevan Mokranjac”