U ataru sela Kula, na brdu Vranjevac pre 107 godina održana je zastrašujuća bitka u kojoj je Srpska vojska nadljudskim naporima, odbijala napad moćnije Austro-ugarske armije u Prvom svetskom ratu. Kraj velelepnog spomenika koji je podignut na inicijativu igumana manastira Rukumija oca Simeona, održan je pomen znanim i neznanim junacima koji su položili svoje živote na braniku otadžbine.

Foto: RTV Biser

 

Nakon pomena stradalim ratnicima i intoniranja himne ,,Bože pravde“, koju je izveo muški hor manastira Rukumija zajedno sa okupljenim građanima, počast senima palih ratnika, polaganjem venaca ukazali su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić, načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Slavoljub Ristić, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić, delegacije Vojske Srbije, Opštine Malo Crniće na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, Skupštine opštine Malo Crniće na čelu sa predsednicom Gorankom Stević, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine opštine Malo Crniće Goran Dačić, predstavnici opština braničevskog okruga, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine Požarevac, mesnih zajednica Crljenac i Kula i osnovnih škola Boževac i Crljenac.

Predsednik udruženja potomaka ratnika opštine Malo Crniće 1912-1920, Goran Dačić se osvrnuo na najtežu bitku koja se vodila upravo na brdu Vranjevac, 18. i 19. oktobra. “Životi ljudi, običnih i onih najvećih, budu pa prođu, kao svitac u letnjoj noći. Zaborave se i oni, i počasti, i sva njihova dela koja su učinili….Ono što ostaje da trajno svedoči jesu knjige i spomenici.

Prisutnim građanima se obratio predsednik opštine Mališa Antonijević: “ Spomen obeležje Vranjevac predstavlja oličenje hrabrosti vojske koja je bila svesna neprijateljske snage, ali se ipak nije predavala. Svi vi, potomci slavnih junaka, budite ponosni na svoje pretke jer su isti sačuvali nacionalno svojstvo, autonomiju i dostojanstvo, a o njihovom junaštvu će se uvek pričati. Neprijatelj je za sobom svuda ostavljao krvav trag, ali je iz svake kapi prolivene srpske krvi nikao cvet slobode. Uvek ćemo se truditi da sloboda bude naša stalna težnja, stojeći uspravno i ponosno, zahvalni u ime stotine generacija Srba čije je postojanje izboreno hrabrošću naših predaka“.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić, podsetio je  okupljene da je bitka na brdu Vranjevac pokazala neizmernu hrabrost, junaštvo i odlučnost da se brani slobodu i mir.

„Nadljudskim naporima i ogromnom požrtvovanošću srpski junaci su nam i tada dali lekciju o najvećem patriotizmu, koju nikada ne smemo da prepustimo zaboravu i koju moramo da prenosimo na buduće generacije. Zato zajedno treba da pričamo priče o ovim junacima, kako su u periodu od 5 do 27. oktobra vodili bitke na nekoliko lokacija u ovom kraju, od kojih je najteža bitka bila na ovom brdu, kako su junačkim otporom branili odstupnicu srpske vojske prilikom povlačenja na jug, ali i nažalost, kako je u tim bitkama prepolovljen broj vojnika 9. puka Dunavske divizije. Vodeći se njihovim čojstvom i junaštvom, mi danas znamo kako se voli svoja zemlja i kako se čuva ono što je njeno“.

U okviru obeležavanja godišnjice bitke na Vranjevcu upriličen je prigodan kulturno umetnički program u kome su nastupali Hor manastira Rukumija, a stihove pesama kazivali su Miroslav Mitrović, Mirjana Milošević i Aleksandra Ostojić.