Ministarstva zdravlja i prosvete uputila su direktorima predškolskih ustanova u Srbiji instrukcije kojih se moraju pridržavati pre i nakon otvaranja vrtića 11. maja. Roditelji moraju imati potvrdu poslodavca i pedijatra ako žele da odvedu dete u vrtić.

Foto: Pixabay

U vrtić će od 11. maja moći deca roditelja koji moraju na posao, a nisu u mogućnosti da zbrinu decu na drugačiji način.

Kako bi to dokazali, roditelji će morati da imaju potvrdu poslodavca da posao moraju da obavljaju u sedištu firme. Neophodno je da bude naznačen i kontakt poslodavca.

Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo (sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.

Obaveze roditelja 

Roditelji su u obavezi da svakog dana sebi i detetu izmere temperaturu. Ako je povišena, dete se ne sme dovoditi u vrtić, a o tome mora da bude obavešten vaspitač.

Poželjno je i da dete u vrtić svakog dana dovodi isti roditelj.

U slučaju da dete izostane iz vrtića, roditelj o povratku mora da obavesti vaspitača minimum dva dana ranije.

Roditelj mora da nosi masku kad ulazi u vrtić, da dezinfikuje ruke i pređe preko dezo-barijere.

Kada uđu sa detetom u vrtić, roditelji moraju da se prijave sestri na preventivi. Nakon toga beskontaktno im se meri temperatura, a dete se vaspitaču predaje uz minimalno zadržavanje.

Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

Roditelji moraju voditi računa o primeni drugih zaštitnih mera, pridržavati se fizičke distance od dva metra i proći kroz dezo-barijeru na ulazu u vrtiće.

Takođe je preporučljivo da roditelji smanje broj svojih socijalnih kontakata.

Ukoliko se posumnja da dete ima respiratornu infekciju, izdvaja se u posebnu prostoriju. Dete mora biti pod stalnim nadzorom, a o tome mora da se obavesti roditelj. Ako se roditelj ne javi, poziva se Hitna pomoć.

Obaveze predškolske ustanove 

Predškolska ustanova je u obavezi da obezbedi medicinsku sestru – saradnika na poslovima preventivne nege i zdravstvene zaštite.

Kada je reč o higijeni vrtića, svi objekti pre dolaska dece moraju biti oprani i očišćeni, a pribor, prostor i oprema dezinfikovani.

Svo osoblje predškoskle uprave mora nositi maske i rukavice, što češće peru ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi ili sredstvom na bazi 70-procentnog alkhola.

Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera – sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

Zaposleni ne smeju unositi mobilne telefone i ostale lične stvari u prostor gde borave deca.

Neophodno je da se prostorije redovno provetravaju i da se ne koristi veštačka ventilacija.

U objektu je do daljnjeg zabranjeno organizovati priredbe, proslave, predstave.

Preporučuje se da se u vrtiću ne koriste igračke koje ne mogu lako da se dezinfikuju, npr. plišane igračke.

I zaposleni, kao i roditelji dece, moraju na minimum smanjiti broj svojih socijalnih kontakata, voditi računa o svom zdravlju i primeni mera.

Izvor: RTS