Насиље над женама је, током последње деценије, било „ендемско у свакој земљи и култури“, показују подаци истраживања које је објавила Светска здравствена организација (СЗО). Физичко или сексуално насиље је, према истраживању, доживела свака трећа жена у свету.

Pixabay

Према последњим подацима које је објавила СЗО са својим партнерима, насиље над женама остаје „поражавајуће раширено и почиње у упозоравајуће раном добу“.

Око 736 милиона жена, односно трећина жена у свету, било је изложено физичком или сексуалном насиљу током живота.

„Насиље над женама повређујуе милионе жена и њихове породице и погоршано је због пандемије ковида-19. Али, за разлику од ковида 19, насиље над женама се не може зауставити вакцином“, рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Према подацима истраживања, насиље почиње рано. Четвртина жена старих између 15 и 24 године су доживеле насиље од својих партнера до своје 20. године, објављено је на сајту Уједињених нација.

„Веома је узнемиравајуће да ово прожимајуће насиље мушкараца над женама, не само да остаје непромењено, већ се погоршава за младе жене од 15. до 24. године, које могу бити и младе мајке“, навела је Пумзиле Млабо-Нгцука, задужена за права жена у Уједињеним нацијама.

Извор: ртс