Nasilje nad ženama je, tokom poslednje decenije, bilo „endemsko u svakoj zemlji i kulturi“, pokazuju podaci istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Fizičko ili seksualno nasilje je, prema istraživanju, doživela svaka treća žena u svetu.

Pixabay

Prema poslednjim podacima koje je objavila SZO sa svojim partnerima, nasilje nad ženama ostaje „poražavajuće rašireno i počinje u upozoravajuće ranom dobu“.

Oko 736 miliona žena, odnosno trećina žena u svetu, bilo je izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju tokom života.

„Nasilje nad ženama povređujue milione žena i njihove porodice i pogoršano je zbog pandemije kovida-19. Ali, za razliku od kovida 19, nasilje nad ženama se ne može zaustaviti vakcinom“, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Prema podacima istraživanja, nasilje počinje rano. Četvrtina žena starih između 15 i 24 godine su doživele nasilje od svojih partnera do svoje 20. godine, objavljeno je na sajtu Ujedinjenih nacija.

„Veoma je uznemiravajuće da ovo prožimajuće nasilje muškaraca nad ženama, ne samo da ostaje nepromenjeno, već se pogoršava za mlade žene od 15. do 24. godine, koje mogu biti i mlade majke“, navela je Pumzile Mlabo-Ngcuka, zadužena za prava žena u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: rts