Umesto da bude održana 16. maja, zbog trenutne situacije, Noć muzeja odložena je za kraj leta. Druženje u muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture širom Srbije planirano je za novi datum, 5. septembar. Tema ovogodišnje manifestacije biće – ljubav.

„Za nama su po mnogo čemu jedinstveni dani borbe protiv pandemije koja je na prečac skočila sa jednog meridijana na drugi, koja nas je zatekla i izmenila našu svakodnevicu, preokrenula naše rasporede, poremetila nam planove. Pred nama su nedelje u kojima borba ne prestaje, dani u kojima uzvraćamo udarac uz pomoć znanja, uz pomoć nauke i, pre svega, ljubavi i brige za zajednicu čiji smo deo“, poručili su organizatori Noći muzeja.

U skladu sa novonastalom situacijom, naredna Noć muzeja u Srbiji biće organizovana poštujući sve preporuke nadležnih institucija. Organizatori manifestacije ističu da se nakon meseci izolacije i karantina koji su stavili na preispitivanje ljudske odnose, emocije, našu bliskost i povezanost, ljubav kao tema nametnula sama.

„Potrudićemo se da pripremimo što zanimljiviji i inspirativniji program, kako bismo posve neobično leto pred nama zaokružili na najlepši mogući način, dokazujući da ljubav zaista pobeđuje sve“, navode organizatori.

Jedanaestu godinu zaredom kanal Viasat History je nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd i Požarevac.

Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je tokom narednih godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Najnovije informacije u vezi sa predstojećom Noći muzeja biće dostupne na zvaničnom sajtu nocmuzeja.rs kao i putem društvenih mreža.

Izvor: RTS, Noć muzeja