Većina poslodavaca na tržištu Srbije je tokom vanrednog stanja uvodila određene mere kako bi zaštitila svoje zaposlene, ali su se zaposleni ipak bojali da će se zaraziti virusom ili da će doći do potpunog kolapsa celog društvenog sistema, pokazalo je sveobuhvatno istraživanja „Uticaj pandemije virusa COVID 19 na tržište rada u Srbiji“ sajta Poslovi infostud.

Foto: Pixabay

Da bi se došlo do podataka anketirano je 4.329 ispitanika, od čega je 55% njih u radnom odnosu, a 45% nezaposleno.

Čak 41% radnika navelo je kako je dobilo odgovarajuću zaštitnu opremu u vidu maske, rukavica i nekog dezifenkcionog sredstva. Pored toga, 36% zaposlenih poslato je da radi od kuće, dok  je nažalost  5% radnika doživelo to da im poslodavci nisu uveliki nikakve dodatne mere žaštite.

Neplanirani godišnji odmor

U najvećem broju, zaposleni su se izjasnili da im nije promenjen status u firmi tokom pandemije i takvih je ravno 68 procenata. Ipak, nisu svi poslodavci tako postupili. Bilo je i onih koji su slali na godišnji odmor, a upravo to iskustvo ima 11 odsto anketiranih radnika koji rade. Na plaćeno odsustvo poslato je 5% radnika, a dva odsto njih je otvorilo bolovanje.

Na pitanje „Da li je poslodavac počeo sa otpuštanjima u vašoj firmi“ ohrabruje podatak da je negativno odgovorilo 89 procenata onih koji su u radnom odnosu. Ipak, tačno šest odsto radnika navelo je da još nisu deljeni otkazi u firmi, ali da imaju informaciju od svojih nadređenih da će otpuštanja biti, dok je pet odsto reklo da je već otpušten određen broj zaposlenih.

Kako pokazuju rezultati ovog istraživanja, čak dve trećine radnika nije zabrinuto za svoj posao, dok  ukupno 41% njih u neku ruku strepi da bi u ovoj situaciji mogli da ostanu bez posla.

Mnogi posegnuli za smanjivanjem plata

Iz ovog istraživanja se uočava i da je svaki četvrti ispitanik naveo da im je smanjenja plata, dok kod oko 74% zaposlenih primanja nisu dirana usled pandemije i vanrednog stanja. Ti odgovori se poklapaju i sa onima koje su davali poslodavci. Naime, u istraživanju privrede, oko četvrtina poslodavaca izjasnila se da jeste umanjivala primanja ili beneficije radnicima.

Kada se dese pandemije, privreda uvek štuca i brojni su izazovi sa kojima se radni svet suočava. Radnici se ubedljivo najviše plaše da će oni ili njima neko blizak biti zaražen koronavirusom (37%), dok 34 procenta misli da će doći do kolapsa celog društvenog sistema! Upada u oči i podatak da čak 14 odsto radnika isključivo misli na egzistenciju, dok se samo malo više od jedna desetinaeoseća usamljeno, odnosno teško im pada odvojenost od drugih ljudi tokom pandemije. Samo se 4% radnika požalilo da ih pre svega plaši gubitak radnog mesta.

Istraživanje Infostuda je pokazalo i da je do 5. aprila bez posla ostalo 12 % anketiranih radnika, a da je najčešći razlog za to bio što se firma privremeno zatvorila. Radnici su gubili posao i zato što je poslodavcima smanjen obim posla, ili su gazde posegnule za rezanjem troškova.  Ove odgovore dali su radnici koji su ostali bez posla, pre svega, u sektoru turizma i ugostiteljstva, trgovine i proizvodnji, kao i automobilskoj industriji, transportu i logistici i IT sektoru.

Izvor: Poslovi Infostud