Комбиновани тест, у оквиру кога мали матуранти полажу физику, хемију, историју, географију и биологију, дефинитивно неће бити укинут, иако су то у више наврата тражили просветни синдикати и поједине групе родитеља.

Foto: Pixabay

Такође, и у статегији образовања 2021-2030, чије усвајање се очекује следећег месеца, наведено је да је неопходно преиспитивање квалитета и сврсисходности целокупног завршног испита за осмаке, а ово се нарочито односи на комбиновани тест.

– То не значи да ће комбиновани тест бити укинут. Мали матуранти ће ове, као и претходне године, полагати и комбиновани, као и тестове из српског, односно матерњег језика и математике на завршном испиту 23, 24. и 25. јуна – кажу за „Новости“ у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Иначе, као разлог за укидање комбинованог теста, синдикати наводе растерећење мале матуре.

Била би то не тако мала олакшица ученицима осмог разреда, на које тренутна епидемиолошка ситуација најнеповољније утиче и које очекује велики терет мале матуре у условима пандемије која не јењава. Школовање у ванредним околностима утицало је на то да ђацима недостаје континуитет у раду, због чега им је смањен обим зања и очекивана постигнућа – кажу у синдикату.

А пре извесног времена покренута је и петиција чији аутори кажу да је тест из природних и друштвених наука непотребан, те да он само додатно оптерећује ученике и одузима им време за припремање основних предмета – српског језика и математике. Покретачи петиције сматрају и да су области на тесту преобимне, те је немогуће добро припремити се за тест, па самим тим долази до незадовољства и фрустрације ученика.

Поред максималних 60 бодова које осмак може може донети на основу успеха у основној школи, на тестовима из српског језика и математике може да освојити по 13 бодова. Комбиновани тест носи 14 бодова, што је укупно 40.

Извор: новости