Neda Arnerić, jedna od najvećih glumica Jugoslavije, ostvarila je impresivnu glumačku karijeru s čak 100 filmskih naslova i 40 uloga u pozorištu. Spada u glumačku elitu koja je obeležila kinematografiju nekadašnje države ulogama i ostvarenjima što se rado gledaju i pamte.

Foto: RTS

Neda Arnerić, rođena u Knjaževcu, 15. jula 1953. godine u Beogradu, bila je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti i bivša političarka,

Njen prvi film, „San“ iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film „Ko to tamo peva“ gde je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užička republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Varljivo leto ’68″…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima.

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru „Tri karte za Holivud“ i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda“.

Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“ reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Snimila je više od 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Preminula je 10. januara 2020. godine

Autor: RTV „Biser“