Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke objavilo je obaveštenje o pravilima ulaska u ovu zemlju, za građane koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, posebno onih koji dolaze iz područja visokog rizika, javlja SchengenVisaInfo.com.

Pixabay

Samoizolacija od 14 dana po dolasku i dalje je jedno od glavnih rešenja koje Nemačka koristi za sve putnike koje dolaze i područja visokog rizika, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, pa i Sjedinjene Američke Države između ostalih.

Oni koji su u karantinu obavezni su da se pridržavaju uputstava vlasti i da se pridržavaju pravila, jer je u Nemačkoj kršenje pravila samoizolacije kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorom.

Po dolasku u Nemačku, putnici moraju otići pravo na odredište, odnosno na mesto stanovanja i izolovati se narednih 14 dana. Zaustavljanja u restoranima, prodavnicama ili drugim javnim mestima su zabranjena.

Putnik mora da dostavi svoju adresu nadležnom organu, obično je to lokalnom zdravstvenom odeljenju.

Međutim, čak i oni koji dolaze iz ovih područja mogu biti oslobođeni obavezne samoizolacije ukoliko samo prolaze kroz Nemačku u svom putovanju, pri čemu će biti u obavezi da odmah napuste državu ili ukoliko dostave negativan test na korona virus.

Ministarstvo zdravlja predložilo je vladi da testiranje za putnike iz visoko rizičnih područja bude obavezno, pa bi odgovarajuća regulativa trebalo da stupi na snagu sledeće nedelje.

Autor: Nova ekonomija