Na dan dočeka Nove godine, u Požarevcu će biti organizovana svirka humanitarnog karaktera, u kojoj će učestvovati lokalni muzički sastavi kako bi se sakupilo što više novca za pomoć u lečenju malih Požarevljana – Dušana, Aleksie, Luke i Pavla.

Cilj akcije je da se sakupi milion dinara, a muzičari će svirati od 10 do 17 časova na dve lokacije – Stari korzo i plato Stop shopa.

Predrag Paunović

Ovu humanitarnu akciju pokrenuo je Muzički atelje „Maestro“ koji vodi Predrag Paunović, muzičar. On je početkom decembra putem društvenih mreža, uputio poziv lokalnim muzičarima da svojom muzikom, poput uličnih svirača, pokušaju da sakupe milion dinara koji će biti uplaćeni na račune dece za njihovo lečenje.

Paunović je na ideju došao sasvim slučajno, sa samo jednom željom – da nekome pomogne muzikom, jer kako kaže, primetio je da su neke lokalne sredine, novac namenjen za novogodišnje ukrašavanje grada, preusmerile za lečenje dece. Imajući u vidu da se dugi niz godina bavi muzikom, iskoristio je svoja poznanstva da organizuje „uličnu svirku“ sa svojim prijateljima i poznanicima i tako proba da sakupi novac.

„Da se ne bi remetio saobraćaj, ja sam se odlučio za dve najprometnije lokacije u Požarevcu – Stari korzo i plato kod Stop shop-a. Tog dana će ljudi, dok se bave novogodišnjom kupovinom, slušati muziku i davati „bakšiš“ muzičarima“, kaže Paunović.

Odmah po objavljivanju ideje na FB grupama, počeli su muzičari da se javljaju. Za sada su svoje učešće potvrdili Zlatne strune, Lipov lad, Bubašvaba akustik bend, Baba Kai, Novi zvučni talas, solisti Aleksandar Begović, Saša Marković, Anđelka Bobić, učenici Požarevačke gimnazije, amateri i profesionalci.

„Satnica će biti poznata nekih pet do deset dana uoči Nove godine. Tada će se znati i koliko će stejdževa biti, tj. tačan broj bendova koji će svirati. Svako od njih će svirati 45 do 50 minuta. Za tehničku podršku zadužen je atelje „Maestro“. Grad to neće koštati ništa, a imaćemo jedan lep događaj, da se malo posle  ove „lude“ godine oraspoložimo“, najavljuje Paunović.

Ljudi će novac moći da ubacuju u kutije koje će podsećati na velike šešire, nalik onima koje inače imaju ulični svirači ispred sebe.

„Mi ćemo na kraju svirke sakupiti te šešire, prebrojati novac na licu mesta, objaviti na društvenim mrežama i koliko istog trenutka uplatiti na račune dece. Podelićemo novac na četiri jednaka dela“, dodaje Paunović.

Ulični svirači će žanrovski biti podeljeni, tako će biti muzike, gotovo, za svačiji ukus. Oni koji sviraju popularnu muziku, biće kod Stop shopa, ostali na Starom korzou. Cilj je da se okupi što veći broj muzičara. Za sada si prijavilo oko 15 bendova i 10-ak solista. Osim njih, nastupiće i Puanovićevi učenici iz Muzičkog ateljea „Maestro“, kao i njegova porodica.

Paunović je ovih dana snimio i video klip kojim promoviše ovaj događaj i kojim poziva sve ljude dobre volje da se u što većem broju uključe u ovu humanitarnu akciju, kako bi se što više novca sakupilo i uplatilo na račune četvoro mališana iz Požarevca i time omogućilo njihovo lečenje. Taj video je poslao na adrese mnogih javnih ličnosti i prva se javila njegova prijateljica Kaliopi Bukle, koja će na svoj način podržati ovu akciju.

Predrag Paunović i redakcija RTV Biser koriste priliku da još jednom pozovu muzičare i umetnike da se odazovu i da svi zajedno u što većem broju pomognemo i ulepšamo Novu godinu i obezbedimo nadu za naša četiri anđela!

I, kako kaže naš sagovornik, „moramo biti jedinstveni, da saosećamo i da imamo isto srce, jer, nekada je naše malo, za nekoga zaista mnogo, a taj osećaj kada daš nekome, više je od ljubavi.“

 

Autor, foto: RTV Biser