Ždral ili kako Kinezi vole da kažu – kralj svih ptica, je jedan od najpozitivnijih simbola koje svako od nas može imati u svom domu. Pripisuju mu se dugovečnost, besmrtnost, večna mladost i berićetan život. Kinezi smatraju da je ždral u direktnoj vezi sa uspehom i napretkom, pa ne čudi što je upravo ova prelepa ptica ponela laskavu titulu nebeskog stvorenja, koju doduše deli zajedno sa podjednako moćnim zmajevima i feniksom.

Izvor: Wikipedia

Poznata legenda kaže da hiljadu papirnih ždralova donosi sreću. Veruje se da se taoistički sveštenici posle smrti pretvaraju u ždralove i da na svojim leđima nose duše pokojnika na nebo. U kineskoj mitologiji postoje četiri ždrala: crni, beli, žuti i plavi. Crni ždral se vezuje za snagu i izdržljivost. BelI ždral daje sliku novog početka, nevinosti i čistote. Žuti ždralovi su simboli veselja i slobode, dok plavi reprezentuju čast i dostojanstvo.

Ždralovima se može pripisati i sledeća simbolika: pravednost, smirenost, marljivost, mudrost, vernost, duboka zahvalnost, lepota ali i ljubav. Talisman ždrala se u Kini koristi i za zaštitu putnika od prevelikog zamora. Slika ždrala među oblacima označava uspon u društvu, dok motiv ždrala među borovima simbolizuje prilagodljivost i sticanje ugleda, odnosno moći. Ako se granama bora doda par belih ždralova sa crvenom krestom na glavi – dobija se još jedan moćan simbol koji štiti porodicu, to jest odžava porodične odnose nenarušenim.