Ministar finansija Siniša Mali predstavio je program „Moja prva plata“, tokom kojeg će za 10.000 mladih, koji su završili srednju školu ili fakultet, država pokrivati jedan deo troškova plate.

Pixabay

Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja, rekao je Mali predstavljajući nove mere podsticaja za zapošljavanje, saopštilo je Ministarstvo finanasija.

Mere su predstavljene na sastanku sa privrednicima, kojem su u Vladi Srbije prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Iz budžeta će za projekat „Moja prva plata“ biti izdvojeno dve milijarde dinara, rekao je Mali i dodao da je u ovom trenutku planirano da 10.000 mladih dobiju šansu za zaposlenje.

Otpis PIO doprinosa i poreza na zarade

Mali je podsetio da je početkom ove godine krenula da se primenjuje mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine.

Za one kojima je to prvo zaposlenje, država nudi pogodnosti, i to otpis u iznosu od 100 odsto doprinosa za PIO 2020. godine. Sledeće godine otpis je 95 procenata, a 2022. godine 85 odsto. Dakle, doprinose ne plaćaju poslodavci koji zapošljavaju one koji do sada nisu imali posao, objasnio je Mali.

Mali je rekao da je država smanjila obaveze plaćanja poreza na zarade i to za 70 odsto u prvoj godini, 65 odsto u drugoj i 60 odsto u trećoj godini.

Programi dokvalifikacije

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

„Imamo stopu nezaposlenosti od 9,7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili“, rekao je on.

„Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti 1,2 milijarde dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera. Ovaj program će krenuti na jesen“, najavio je Mali.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici odlično prihvatili nove mere, posebno program „Moja prva plata“.

Izvor: N1