Na „Jutjub“ kanal Filmskog centra Srbije postavljen je klasični kratkometražni igrani film Miloša Radovića „Prerana i iznenadna smrt pukovnika K.K.“ iz 1987. godine. Iste godine film je ovenčan Nagradom žirija za najbolji kratki film na Kanskom filmskom festivalu.

Youtube printscreen

Ovo sedmominutno ostvarenje urađeno je u samo jednom kadru i pokazuje koliko se naredba izmeni od trenutka kada je izda narednik pa sve dok ne dođe do običnog vojnika.

Miloš Radović je i autor scenarija za ovaj film. Uloge su odigrali Branislav Ciga Jerinić, Danilo Bata Karadžić, Vojislav Voja Brajović, Branimir Brstina i Milutin Mima Karadžić.

„Ovaj mali film odveo me je na veliku pozornicu Kanskog festivala gde sam, 1987. godine, iz ruku Iv Montana primio nagradu za kratki film. Biti na sceni Grand Palea bilo je samo po sebi nagrada, bez obzira šta ste na toj sceni radili (primali, davali ili samo posmatrali). Ali kako to češto biva u domaćem umetničkom stvaralaštvu, prva stvar bude i najbolja. Tako i ja, već 33 godine, živim na kredit od tog jednog kadra, snimljenog za jedan dan, prema scenariju napisanom na jednoj stranici. Sve ovo drugo nisam morao ni da radim“, izjavio je reditelj Miloš Radović povodom svoje Jutjub premijere.

Radović je režirao i kratkometražni film Moja domovina, kao i celovečernje igrane filmove Mali svet, Pad u raj i Dnevnik mašinovođe.

Izvor: FCS