Ministarstvo poljoprivrede je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC predložilo tri projekta koja su za Srbiju važna, a koja se odnose na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pixabay

Projekat čija je realizacija sa DFC već u toku je garantna šema za kreditnu podršku srpskim poljoprivrednicima, kojim se obezbeđuju kolaterali, precizirao je Nedimović.

“Gde mi sa DFC, garantujemo 60% kolaterala ukoliko neko hoće da kupi mašinu, zemlju, započne neki biznis u poljoprivredi, prehrambenoj industriji. Ako nešto košta stotinu „nečega“, mi 60% garantujemo da će biti tako”, kaže Nedimović, pojašnjavajući da ovaj projekat rade preko tri poslovne banke koje su prošle na konkursu.

Bespovratni grantovi za mlade poljoprivrednike od oko 15.000 EUR ministarstvo je, takođe, kandidovalo.

“Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 EUR, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina”, kaže ministar Nedimović.

Ti grantovi se naročito odnose, kaže on, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, „kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo“.

Očekivana su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su „pokrivene“ iz nacionalnog budžeta, iz IPARD-a.

“Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate”, rekao je Nedimović.

Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da „to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji“.

“Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni”, kaže Nedimović.

Autor: eKapija