Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema „EPS Distribucije“ koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema „EPS Distribucija“ sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenom ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.

„Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih u smislu gde je ugrožena bezbednost“, kaže Darko Nedović, ODS „EPS Distribucija“.

U Srbiji ima tri miliona i šesto mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan, koji je odobrila Agencija za energetiku, pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji.

Neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i od strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.

Inače, na taj posao obavezuju i Zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

Autor: RTS