Luj Armstrong, američki džez muzičar, rođen je 4. avgusta 1901. godine u siromašnoj porodici u Nju Orleansu, u Luizijani. Proslavio se svirajući trubu, ali je važio i za najuticajnijeg džez pevača svog vremena. Počeo je da svira sa četrnaest godina, sto je relativno kasno za džez muzičara. U dvadeset trećoj godini je među kolegama stekao status najvećeg živog džez muzičara.

Bio je izuzetno vezan za majku Mejen, sa kojom je stanovao u Nju Orleansu. Krajem 1912. godine je poslat u dom za obojene dečake beskućnike („Colored Waifs Home“). Ovde je počeo da svira, i bio zapažen kao dečak koji ne ume da čita note, ali ima savršen osećaj za harmoniju. Postao je član orkestra u domu za beskućnike. U domu je proveo dve godine, koje ne smatra groznim periodom svog života, jer je tada naučio dosta korisnih stvari, koje je kasnije često primenjivao.

Potom je od 1918. godine svirao po velikim brodovima, na kojima su bili aktuelni celodnevni izleti uz karnevalsko raspoloženje i dobru džez muziku. Na jednom takvom putovanju ga je Dejvid Džons naučio da čita note. 1922. godine se preselio u Čikago, gde je radio u lokalu „Lincoln Gardens“, a ubrzo po njegovom dolasku, grupa u kojoj je svirao je načinila i prve gramofonske snimke. 1921. godine se u Nju Orleansu oženio sa Dejzi, ali ovaj brak nije bio dugog veka. U Čikagu se ponovo oženio sa pijanistkinjom Lilijan Hardin. Ona je radila sa svojim suprugom i učila ga brzom čitanju nota, što je Armstrongu bilo od velike pomoći.

Tokom boravka u Njujorku on je načinio neke snimke i kao slobodan umetnik, prateći pevačice bluza i gostujući u raznim grupama. 12. novembra 1925. godine je Luj Armstrong prvi put posetio studio gramofonske firme Okeh, kada je načinio prve od ukupno šezdeset snimaka, koji su kasnije postali poznati kao Hot Five i Hot Seven snimci. 1929. godine se iz Čikaga preselio u Njujork, gde je narednih sedamnaest godina svirao kao specijalni solista ispred velikih orkestara. Brak s Lilijan se raspao odmah po preseljenju u Njujork.

Posle toga je po treći put bio u kratkom braku, nakon čega se četvrti put oženio sa Lusilom Vilson, igračicom, sa kojom je bio u braku do kraja života.

Od 1935. godine, pa do rata, Armstrong je mnogo snimao, pojavio se u desetak filmova, i na taj način došao do novca. „Big bend era“ je trajala do 1946. godine, kada je ovoj vrsti muzike pridavano sve manje značaja. Tada se Luj Armstrong vratio muzičkim sastavima manjeg formata, i sve češće je njegov glas dolazio u prvi plan.

Od 1950. godine pa do smrti se bavio isključivo pevanjem, a trube se više nije doticao.

Tokom života je u velikim količinama konzumirao alkohol i marihuanu.

Umro je 6. jula 1971. godine.

Luj Armstrong je svojim delom izmenio pravac razvoja džeza i zapadne muzike u celini.

Zašto je poznat kao Sačmo?

Nadimak „Satchmo“ (Sačmo) ima vise verzija, ali je najpoznatija ona po kojoj nadimak potiče od slenga „satchel mouth“ što znači „velika usta“.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: arhiva.unilib.rs