Srpsku kinematografiju pored neprevaziđenih filmova, obeležili su i glumački tandemi koji su igrali u njima. Neke glumce najviše pamtimo po zajedničkim scenama sa kolegom, pa su tako nastali neki od najboljenijih tandema sa malih ekrana.

Nova.rs

Paja i Jare

Televizijska serija Kamiondžije snimljena je 1973. godine, i nakon toliko godina uvek izazova osmehe na lica publike. Čuveni dvojac iz serije Paja i Jare bili su nerazdvojni prijatelji koji zajedno delili dobro i zlo, a njihove zajedničke scene ušle su u istoriju domaćeg filma. U glavnim ulogama našli su se legendarni Miodrag Petrović Čkalja i Pavle Vuisić.

Iako su kod publike ostavili utisak da su i u privatnom životu nerazdvojni prijatelji, to ipak nije bilo slučaj. Naime, njih dvojica se van snimanja uopšte nisu dobro slagali.

Nova.rs

Prle i Tihi

Jugoslovenska serija “Otpisan” snimljena je 1974/75. godine i radnja prati avanture mladih ilegala u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Glumac Dragan Nikolić našao se u ulozi Prleta, dok je njegov kolega Vojislav Brajović tumačio lik Tihija. Njihove replike iz čuvene serije se i dan danas mogu čuti, a njihove zajedničke scene ostale su zauvek u srcima gledaoca.

Nova.rs

Glavonja i Kalauz

Film “Pljačka Trećeg rajha” je film iz 2004. godine u režiji Zdravka Šotre. Radnja filma odvija se u proleće 1941. godine, kada je Hitler počeo da osvaja Evropu, i tada su se u Beograd doselili najbolji obijači i falsifikatori. Među njima su bili i Glavonja i Kalauz, odnosno Dragan Gaga Nikolić i Nikola Đuričko.

Njih dvojica su u seriji tumačili uloge dva lopova koji su najviše pljačkali banke, a san im je bio da obiju nemački banku, što su na kraju i uspeli, da bi kasnije završili u zatvoru. Njihove antologijskih scene su takođe obeležile srpsku kinematografiju.

Nova.rs

Moša i Tirke

Glumački tandem koji je poslednjih godina privukao pažnju, jeste Miloš Biković i Petar Strugar u filmu “Montevideo”, gde su našli u ulogama jugoslovenskih fudbalskih legendi, Blagoja Moše Marjanovića i Miloša Tirnanića. Iako su na početku filma bili rivali, i često sukobljavali zbog devojaka, njih dvojica su na kraju postali najbolji prijatelji. Ono što je zanimljivo, jeste to, da su u stvarnosti Moša i Trike bili neprevaziđen sportski tandem, a Biković i Strugar su kroz ovo ostvarenje to dočarali na najbolji način.

Autor: Nova.rs