Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da građani nemaju nikakvih razloga za brigu ako poseduju ili koriste novčanice apoena 500 evra, s obzirom na to da se ona može koristiti za sve legalne transakcije (menjački poslovi, polaganje na štednju u bankama, korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i plaćanja u inostranstvu).

Ilustracija/Pixabay

„Ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla biti povučena iz opticaja. Novčanica apoena 500 evra je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A“, dodaje se u saopštenju.

NBS pojašnjava da su u opticaju istovremeno dve serije novčanica evra.

„Pored stare serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena (od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), u opticaju su i novčanice evra serije B (puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine), koja se sastoji od 6 apoena (i koja) ne sadrži apoen od 500 evra“, navode u centralnoj banci.

Dodaje se da taj najveći apoen u pomenutoj seriji Evropska centralna banka više neće puštati u opticaj, jer je primećeno da se ona često koristila u nezakonitim transakcijama.

„Građanima preporučujemo da zbog svoje sigurnosti, a u smislu pojave falsifikata, menjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih menjača“, zaključuje NBS.

Autor: Nova ekonomija