Пасош-потврда о вакцинацији против коронавируса ради слободног путовања унутар Европске уније треба да буде на снази од 17. марта и важиће само за цепива чију је делотворност установила Европска аганција за лекове (ЕМА), потврдила је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Pixabay

Ту вест је из извора ЕУ најпре пренела ТВ мрежа „Јуроњуз“ (Еуронеwс), а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени коронавирусом или ако пристану на карантин.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс је, према овим изворима, ставио до знања да државе чланице ЕУ могу својим грађанима одобрити вакцинацију за разне вакцине, али уверење за слободно путовање ће бити издавано само за од вакцина које је одобрила надлежна европска служба и то су Фајзер/Бионтек, Модерна, АстраЗенека и Джонсон-Джонсон.

Пасош-потврда ће бити доступан у дигиталном, електронском виду и као оверено уверење на папиру.

Тиме да ће грађани унутар ЕУ моћи да путују слободно и уз тестове или карантин се избегава било који вид дискриминације и сад преостраје да убрзаним поступком одлуку о пасошу, уверењу о вакцинацији, потврди Европски парламент.

 

Извор: н1