Алберт Ајнштајн је рођен у месту Улм, у Немачкој, 14. марта 1879. године, као прво дете Хермана и Паулине Ајнштајн. Kада се родио, родитељи су се плашили да Алберт неће бити као сва остала деца јер му је глава била много већа од тела. Лекари су овај поремећај сматрали за бенигну макроцефалност због које ће дечак имати потешкоћа у развоју. Упркос томе, Алберт је израстао у здравог дечака, а ова карактеристика је нестала.

Vikipedija

Породица Ајнштајн преселила се у Минхен, где је Алберт похађао основну школу а затим и познату Луитполд гимназију. Био је просечан ђак, али врло заинтересован за математику и физику. Нису му се допадали часови у гимназији пошто је тамо био приморан да учи лекције напамет и да се повинује строгој дисциплини. Kада је напунио 15 година, напустио је школу без икакве дипломе и преселио се са породицом у Милан. Kако би надокнадио средњошколску диплому, уписао се у школу у Швајцарској коју је похађао од 1895. до 1896. године. Након тога кренуо је на студије у Цирих. Желео је да стекне диплому и запосли се као професор математике и физике. Успешно је завршио студије 1900. године.

Ајнштајн се после студија преселио у Берн и запослио у Швајцарском бироу за патенте. У слободно време бавио се теоријом физике. 1905. године објавио је неколико важних научних радова. Најзначајнији од њих је о револуционарној теорији релативитета. Његов рад „Да ли инерција тела зависи од његовог енергетског садржаја?“ садржи његову најпознатију формулу Е = мц² која тврди да се материја може претворити у енергију. Исте године је објавио серију научних радова под називом „Анали физике“.

Ајнштајн је постао професор на Универзитету у Цириху.а касније професор у Прагу, па опет у Цириху. 1914. године позван је да се бави научним истраживањем у Берлину, али је тада почео Први светски рат.

Од 1909. до 1916. године радио је на генерализацији Специјалне теорије релативитета. Након што је теорија и научно доказана у експерименту 1919. године, Ајнштајн је преко ноћи постао познат. Добијао је позиве за свечаности и почасти из свих делова света. Није постојао магазин који није писао о њему и хвалио његов рад. Добио је Нобелову награду из области физике 1921. године.

Због политичке ситуације у Нацистичкој Немачкој Ајнштајн је напустио земљу децембра 1932. године и никада више није крочио у њу. Од 1933. године живео је у Принстону, у Сједнињеним Америчким Државама, те на Институту за напредне студије проналази идеалне услове за рад.

Последње године свог живота провео је у Принстону. Вредно је радио на новој теорији, Обједињеној теорији поља, која нажалост, није била успешна. Алберт Ајнштајн преминуо је 18. априла 1955. године у 76. години живота, а иза себе је оставио преко 50 значајних научних радова који су променили свет физике.