Vesti

Izvor: RTS/Foto: Shutterstock

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 12. aprila. Oni danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hristos najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svedočanstva iz drugog veka. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put – odnosno put stradanja Hristovog.

Održava se i posebna spomen-molitva – muke Gospodnje. Sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja. Ovoga puta, zbog novonastale situacije, neće biti pričešća, niti grupne molitve.

Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

Beogradska nadbiskupija objavila je da će crkva Krista Kralja u Beogradu, Krunska 23, na Veliki petak biti otvorena za osobnu molitvu od 6.00 do 16.00 sati.

“Prilikom poseta crkvi vernici se obavezuju da će poštovati sve propisane odredbe za suzbijanje širenja koronavirusa”, objavljeno je na sajtu Beogradske nadbiskupije i mitropolije.

Na Jutjub stranici i Fejsbuku Beogradske nadbiskupije, vernici mogu pratiti prenose obreda.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima predstojeći Uskrs i u uskršnjoj poslanici ocenio da je koronavirus zadao udarac čoveku, ali i da je pandemija potvrdila da smo svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura.

 

Najčitanije objave