U Centru za kulturu Malo Crniće sinoć je održano završno veče 49. Festivala dramskih amatera sela Srbije.

Dobitnici nagrada 49. FEDRAS-a

Iako je epidemiloška situacija ove godine doprinela da se festival održi u nešto izmenjenoj formi, publika je bila dosledna, i uz poštovanje propisanih mera (nošenje maski i držanje distance), svako veče je podržala pozorišni amaterizam.

U takmičarskom programu učestvovalo je sedam predstava iz Surduka, Žitišta, Beograda, Despotovca, Starog Sela, Nove Pazove i Ćuprije. Domaćini su nastupili prve večeri, odigravši revijalno predstavu „Prosidba – Velika je muka moja“, po tekstu i režiji Slobodana Ćustića.

Na ovogodišnjem FEDRAS-u najviše nagrada osvojila je predstava „Sve o ženama“, autora Mira Gavrana, u režiji Aleksandera Bakoa, u izvođenju Amaterskog pozorišta „Mirko Tatalović Ćira“ iz Nove Pazove.

Pohvale su dodeljene Jeleni Stojadinović, za ulogu mister Drinka u predstavi “Ah, zaboga, stišajte se, mister Drink”, u režiji Dragana Nikolića Jordana, Dramskog studija „Maska“ iz Starog Sela, Ivani Stojadinović, za ulogu Vinke u predstavi “Čija smo mi deca”, Dušana Radojčića, u izvođenju ADP “Pepo Kresto” iz Surduka. Pohvale su dobile i Dijana Vlajnić i Ivana Gašić Grbić za nekoliko uloga u predstavi „Sve o ženama“.

Nagrada za kostim i scenografiju pripala je predstavi „Sve o ženama“, autora Mira Gavrana, u režiji Aleksandera Bakoa, Amaterskog pozorišta „Mirko Tatalović Ćira“ iz Nove Pazove.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu dodeljena je Anastaziji Glumac, za ulogu majke u predstavi „Klinč“, Alekseja Slapovskog, u režiji Milana Martinovića, Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Žitišta.

Nagrada za mušku epizodnu ulogu pripala je Aleksandru Mileusniću, za ulogu Đeda Solunca, u predstavi „Top od trešnje“, Ivana Panića, u režiji Vladana Cvetkovića, u izvođenju Gradskog pozorišta „Moravište“ iz Ćuprije.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Aleksanderu Bakou za predstavu „Sve o ženama“, Mira Gavrana.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Marku Bogdanoviću, za ulogu Brika u predstavi “Ah, zaboga, stišajte se, mister Drink”.

Za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem FEDRAS-u nagrađena je Bojana Urošević za ulogu u predstavi „Sve o ženama“.

Treća nagrada za predstavu u celini pripala je predstavi „Top od trešnje“, druga nagrada je dodeljena predstavi “Ah, zaboga, stišajte se, mister Drink”.

Prva nagrada u ovoj kategoriji pripala je predstavi „Sve o ženama“, autora Mira Gavrana, u režiji Aleksandera Bakoa.

Podsećamo, stručni žiri je radio u sastavu Cisana Murusidze Čolović, rediteljka iz Beograda, Vladimir Ris, profesor književnosti iz Novog Sada i Slobodan Boba Stepić, dramski umetnik iz Požarevca.

Žiri publike radio je u sastavu Danijela Božičković Radulović, Sanela Savić i Nikola Ivić. Oni su nagradu dodelili glumici Bojani Urošević, za ulogu u predstavi “Sve o ženama”.

U čast pobednika, publika je odgledala komediju „Koštanin tvist“, u izvođenju Pozorišta „Slavija“ iz Beograda.

Autor: RTV Biser