Чим се неко закашље или кине у јавном превозу или било где у близини, погледају га сви као најгорег непријатеља, а уз то се осете и немоћно јер коронавирус се полако шири око нас. Додатни проблем је што је увелико сезона грипа, а и природа се буди, па се јавља и алергија на полен. Онда се поставља питање како да знамо која нас је бољка напала ако нама или неком из окружења процури нос или се закашљемо.

Дилему, бар делом, решавају савети Светске здравствене организације.

Kод алергије нема температуре

Kорону није тешко разликовати од алергије. Наиме, симптоми алергије су сузне очи, свраб очију, црвенило, кијавица, понекад кашаљ и сви показатељи су углавном у пределу главе. И мада се неки симптоми могу поклопити са короном, јасна разлика је што код алергије нема дрхтавице, болова у мишићима и повишене температуре. А то су класични симптоми ковида-19. Такође, пацијенти с короном углавном немају запушен нос, што је, рецимо, карактеристично за прехладу.

Kорона постепено, грип нагло

Проблем је разликовати корону од класичног вируса грипа или прехладе јер их прате кашљање и грозница. Чак и искусни лекари некад не могу да уоче разлику. Ипак, Светска здравствена организација истакла је оквирне разлике између грипа и короне.

И сезонски грип и корона изазивају респираторне проблеме, грозницу и кашаљ. Ипак, корона се развија постепено, док грип долази нагло и то је главна разлика. Такође, грип се брже шири од короне.

Симптоми грозница и сув кашаљ

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту да коронавирус почиње грозницом, праћеном сувим кашљем, а након седам дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење.

Неки од симптома су и главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем, тј. немогућност дубоког дисања. Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре.

Kод особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји ризик да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис. У појединим случајевима доводи до отказивања рада плућа или бубрега, па је могућ и смртни исход. Срећом, већина случајева прође са умереним симптомима.

Све информације о коронавирусу пратите на нашем блогу ЦОРОНАВИРУС уживо из сата у сат.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay