РТВ „Бисер“ – из сата у сат најважније информације везане за епидемију корона вируса.

На сајтовима Министарства здравља, Инстититута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и на сајту посвећеном корона вирусу – ЦОВИД-19, можете наћи све важне информације, као и упутства и савете.

Најважније вести:      

  • У Србији регистрован 131 нови случај корона вируса, укупно 659 заражених, 10 преминуло
  • Лончар: Викендом забрана кретања од 15 часова
  • Продужава се обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана
  • Влада Србије одлучила је да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час
  • Све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворају се до даљег
  • У свету 614.000 регистрованих случајева, више од 28.000 људи умрло од короне
  • СПЦ не одустаје од уобичајене причести, епидемиолози упозоравају да је то опасно
  • Удружења апелују на медије да не објављују податке из здравствених картона
  • Корисницима ПИО Фонда једнократна помоћ 4.000 динара
  • Kонтакт центар Цовид-19 на броју телефона 19819

 

07:12 – Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца донео је одлуку, на основу препоруке Владе Републике Србије, да се затворе све пијаце на отвореном и затвореном простору до даљег на територији Града Пожаревца. За спровођење одлуке задужено је ЈКП „Комуналне службе“

Недеља, 29. март 2020. – 

18:21 – Списак продавница у Пожаревцу и Костолцу које ће радити у недељу од 4.оо до 7.00 ујутру за лица старија од 65 година, можете наћи ОВДЕ.

18:19 – Централна апотека у улици Моше Пијаде 4 у Пожаревцу, ће у недељу 29. марта од 4 ујутру до 7 часова ујутру радити за лица старија од 65 година.

17:46 – Свим грађанима Републике Србије, као и странцима са боравишном дозволом, који су у земљу ушли 14. марта и касније, продужава се обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана.

17:45 – Влада Србије одлучила је да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болести изазване вирусом коронавирусом, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљег.

15:32 – Лончар: Викендом забрана кретања од 15 часова

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да су донели одлуку – забрана кретања викендом од 15 сати.

Још деветоро пацијената је у критичном стању, додао је и рекао да је веома велики број људи видео на улицама данас, најављујући да ће забрана кретања бути продужена викендом и да је „сада одлучено, викендом забрана кретања од 15 сати“.

15:16 – У Србији регистрован 131 нови случај корона вируса, укупно 659 заражених, још двоје преминуло

У Републици Србији је до 15 часова 28. марта 2020. године регистровано укупно 659 потврђених случајева COVID 19.
Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 371 особе од којих je 131 позитивнo и  240 негативнo на нови корона вирус.
До 15 часова, 28. марта 2020.године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 2086 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У овом моменту на болничком лечењу су 334 особе, од тога 49 на респиратору, рекао је министар и додао да је преминула једна жена у Инфективној клиници која је 8 дана била на респиратору и у Нишу један човек, 1957. годиште, са дијабетисом, хипертензијом и проблемима са коагулацијом.

Још двоје пацијената је у критичном стању, додао је и рекао да је веома велики број људи видео на улицама данас, најављујући да ће предложити да полицијски час буде продужен викендом…

10:59 – Саопштење за све возаче у међународном транспорту

Возачи у међународном транспорту морају поседовати уговор о раду, а када дођу из
иностранства, радно време треба да проведу максимално у кабини камиона, поред
камиона (за време утовара/истовара), у пословним просторијама предузећа у ком раде
или у својој кући у самоизолацији до наредног одласка на пут.

Потребно је да се возачи јављају сваког дана путем телефона надлежном заводу односно институту за јавно здравље и да пријаве своје здравствено стање док су у Републици Србији.

09:33 – Удружења апелују на медије да не објављују податке из здравствених картона

Новинарска и медијска удружења подсетила су колеге да објављивање података из здравствених картона особа о којима се извештава није у складу с професионалним стандардима, Kодексом новинара Србије, али ни са законима о заштити података о личности, о правима пацијената и о здравственој заштити.

Kако се у саопштењу истиче, сви ти документи прописују да здравствени статус и болести од којих неко болује спадају у домен приватности и не смеју бити објављени без изричитог пристанка особе о којој је реч.

„Једини изузеци су ситуације у којима нечији здравствени статус може да утиче на безбедност, здравствени и сваки други интегритет грађана и грађанки“, наводи се у саопштењу за јавност.

09:24 – СПЦ не одустаје од уобичајене причести, епидемиолози упозоравају да је то опасно

Док су у Србији на снази најстроже могуће мере за сузбијање коронавируса, верници Српске православне цркве и даље ће бити причешћивани на уобичајен начин – истом кашиком. Kако су за Н1 рекли пароси који нису имали благослов да говоре пред камерама, по канону било које цркве на свету – па и Српске православне цркве – право на причест и то по традиционалном ритуалу, верницима у посту се не сме ускратити. Чак ни у време пандемије. Епидемиолог Зоран Радовановић упозорава да је то опасно.

Осим у причешћу, Српска православна црква се у осталим мерама придржава правила која је увела Влада. Број верника који могу ући истовремено у цркву ограничен је на троје, ако су у њој већ присутни свештеник и црквењак.

Молитве, уколико се одржавају унутар цркве, биће без верника који ће моћи да их прате од куће путем Телевизије Храм или видео линком. Чак је испред улаза у Саборну цркву постављен и упијач са хлором. Тако да ципеле верника сигурно неће пренети вирус.

Субота, 28. март 2020. – 

19:05 – Kон: Боље и памучна маска него да немате никакву

Епидемиолог Предраг Kон изјавио је данас да памучне маске у медицинским условима не могу да буду корисне, али су свакако боље него да немате ништа.

„Има смисла у одређеним ситуацијама, тамо где немате очекивани контакт. Сигурно се неће користити на Инфективној клиници или тамо где постоји зараженост“, рекао је Kон.
Kако је рекао, једна је ствар кад имате блиски контакт, или се приближавате више од метар, таква маска нема ефекта.

„Ако сте на удаљености више од два метра, боље је и то него да немате ништа“, рекао је Kон.

18:54 – Вучић: Нећемо доносити теже мере

На конференцији за медије у Влади Србије, председник Александар Вучић рекао је да су 302 особе заражене коронавирусом хоспитализоване. Осам особа је преминуло, њихов просек година је око 66, а просек оних који су хоспитализовани је нижи, додаје председник. Чекају нас тешке недеље, каже Вучић.

„За три-четири дана очекујте по 200, 500 људи у болницама, наводи председник. Добили смо 120.000 епидемиолошких маски које иду у здравствене установе, стиже још 15 милиона маски у наредна три дана“, додаје Вучић.

18:30 – Вучић најављује да ће у недељу бити представљен програм економских мера. „Не размишљамо о смањењу плата и пензија“, каже Вучић.

„Нећемо да затварамо градове још, приближавамо се периоду кад ћемо да имамо 5, па 20 мртвих дневно, геометријском прогресијом“, истиче Вучић.

Молба грађанима – немојте да излазите из куће, то је једини начин сачувате себе и своје ближње, све друго је бесмислено ако то не урадимо, истиче председник.

16:28 – Прве пресуде због кршења самоизолације – од две до три године затвора

Одржана су прва суђења због кршења самоизолације – у Димитровграду је пала прва пресуда на три године затвора, а у Пожаревцу две пресуде и то на две и две и по године затвора.

Суђења су одржана путем Скајпа.

У притвору у Вршцу (46), Пожаревцу (40) и Пироту (25) због кршења самоизолације је укупно 111 особа.

15:14 – Од коронавируса оболело 539.360 људи широм света, преминуло 24.663

Најмање 24.663 људи је до петка умрло од Цовид-19 у свету, а више од 539.360 је позитивних на коронавирус у 183 земље, подаци су које је прикупила агенција Франс прес од званичних извора.

Најмање је 112.200 излечених од Цовид-19 у свету.

15:11 – У Србији 71 нови случај корона вируса, укупно заражено 528, преминуло осам особа

У Републици Србији је до 15 часова 27. марта 2020. године регистровано укупно 528 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова 27. марта 2020. године тестирани су узорци 259 особa од којих je 71 позитивнo и  188 негативнo на нови корона вирус. Од потврђеног 71 случаја, њих 48 је хоспитализовано.

До 15 часова 27. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1715 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

12:20 – УНС: Локалне самоуправе финансијски да подрже медије, Министарство културе да оконча конкурсе

Удружење новинара Србије (УНС) позива локалне самоуправе у којима су окончани конкурси за суфинансирање пројеката у области јавног информисања да без одлагања исплате новац медијима, а да се у општинама и градовима у којима конкурсне комисије нису заседеле организује рад ових тела на даљину.

УНС истиче да је неопходно и да општине и градови који још нису расписали медијске конкурсе средства у буџету определе медијима за извештавање у ванредним околностима, а да у тој расподели учествују комисије сачињене од представника новинарских удружења и медијских асоцијација.

Према подацима УНС-а 123 локалне самоуправе до данас су расписале медијске конкурсе, половина њих објавила је решења о расподели новца медијима.

12:18 – Лажне СМС поруке у вези са исплатом пензија

Министарство унутрашњих послова позива грађане, који су добили СМС поруке у вези са исплатама пензија, у којима се од њих, као клијента банке, траже лични подаци и банкарски подаци да то пријаве Одељењу за сузбијање виокотехнолошког криминала на имејл адресу vtk@mup.gov.rs или преко Удружења банака Републике Србије.

12:17 – АМСС: Продужење регистрације возила обавезно и у време ванредног стања

Ауто-мото савез Србије је саопштио да су власници возила којима истиче регистрација обавезни да је продуже упркос мерама током ванредног стања.

О томе где могу обавити технички преглед возила могу се информисати позивом на телефон број 1987 Оперативног центра АМСС, који ради непрекидно.

12:16 – Ана Ивановић донирала респираторе Србији

Некадашња тенисерка и амбасадорка УНИЦЕФ Ана Ивановић је међу донорима који су обезбедили укупно 50 респиратора као помоћ Србији услед пандемије вируса ЦОВИД-19.

УНИЦЕФ је Србији обезбедио 50 респиратора, заштитну опрему и хигијенску опрему и то у вредности од пола милиона долара.

У набавци 35 респиратора је учествовала Ана Ивановић, док је 15 респиратора обезбедила компанија Нордеус.

12:15 – Удружење банака Србије упозорило грађане на СМС преваре

Удружење банака Србије (УБС) упозорава да је један број грађана добио СМС поруку у којој се од њих, као клијената банке, траже лични подаци – јединствени матични број, број рачуна, ПИН и слично и упозорава да је реч о превари.

Банке ће у контексту исплате пензија свакако контактирати клијенте, што може да подразумева и комуникацију путем СМС порука, али у тој комуникацији никада неће тражити личне податке, наводи се у саопштењу.

УБС моли грађане да обрате пажњу и да, пре свега, провере ко је пошиљалац поруке, а да у сваком случају чувају пажљиво своје личне податке, као што је и до сада била пракса у пословању са банкама.

12:14 – Корисницима ПИО Фонда једнократна помоћ 4.000 динара

Пензије и друга права из пензијског и инвалидског осигурања биће исплаћивана једном месечно, а корисници пензија, корисници привремене накнаде и инвалидна деца добиће једнократну помоћ у износу од 4.000 динара, усвојено је у четвртак на  предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на седници Владе Републике Србије.

Исплата пензије и других права одједном за цео месец почеће од исплате за месец март 2020. године.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање извршиће једнократну исплату корисницима пензија, корисницима привремене накнаде – инвалидима рата друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, који су остварили право закључно са 25. мартом 2020. године у износу од 4.000 динара, а којима ће решења бити донета након тог датума.

09:39 – Труднице и породиље електронским путем могу да предају документацију за остваривање накнаде зараде

Документацију, потребну за остваривање накнаде зараде за време трајања породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета, труднице и породиље могу да доставе електронским путем, током трајања ванредног стања у Републици Србији.

Захтев за накнаду зараде могуће је скинути са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања или преузети овде – Захтев за остваривање права на накнаду зараде, односно накнаду плате за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета

Попуњен формулар захтева, са осталом пратећом документацијом потребно је скенирати и послати на е-маил адресу prijem.zahteva@beograd.gov.rs за Град Београд, односно на другу одговарајућу е-маил адресу за остале градове у Републици Србији, а која је истакнута на порталима градских општинских управа у нашој земљи.

Захтеви се могу послати и препорученом пошиљком на адресе служби дечије заштите, које припадају општинама или граду у којима подносилац захтева има пребивалишта.

09:30 – Скраћен пролећни распуст, проба мале матуре после Ускрса

Пролећи распуст за ученике основних и средњих школа уместо десет дана трајаће четири дана, рекао је министар просвете Младен Шарчевић и најавио да ће након Ускрса бити организована онлајн проба мале матуре. Нерадни дани биће од 17. до 20. априла (од петка до понедељка). За све остале дане организована је настава на даљину, преко телевизије, према најављеном распореду.

08:01 – Од корона вируса у свету оболело више од пола милиона људи

Према званичним подацима, у свету је од коронавируса оболело 533.015 особа, умрло је 24.096, а опорављено 124.387, показују подаци сајта Worldometers. а први пут од почетка епидемије Kина није водећа по броју инфицираних, јер су је претекле Сједињене Америчке Државе.

07:40 – Kоронавирус у Србији: Интерактивни приказ броја заражених по градовима

Најновије информације о броју заражених коронавирусом у градовима и општинама Србије кроз интерактивне мапе, графиконе и табеле. Извор података је сајт ЦОВИД-19.рс, који је отворило Министарство здравља Републике Србије.

Информације се ажурирају свакодневно, а визуелни приказ података омогућиће вам лакши увид у кретање броја заражених по општинама и градовима од тренутка када је у Србији и званично регистрован први случај обољења ЦОВИД-19.

Овде можете погледати табеле и графиконе кретања броја заражених по општинама и градовима. 

Петак, 27. март 2020. – 

15:20 – Преминула још једна особа од коронавируса, укупно седма жртва у Србији

У KБЦ „Драгиша Мишовић“ од поселдица коронавируса преминула је особа стара 48 година, саопштила је директорка института „Батут“ Верица Јовановић на конференцији за штампу у Београду.

Она је рекла да је данас тежак дан за Србију, јер су у једном дану забележена три смртна случаја од коронавируса, јер су ноћас преминуле две особе.

Ускоро опширније…

15:08 – У Србији 73 нова случаја корона вируса, укупно 457 заражених

У Републици Србији је до 15 часова 26. марта 2020. године регистровано укупно 457 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова 26. марта 2020. године тестирани су узорци 295 особa од којих je 73 позитивнo и  222 негативнo на нови корона вирус.

До 15 часова 26. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

U Srbiji do sada preminulo šest osoba od korona virusa.

12:32 – Укида се одлука о шетању паса током забране кретања

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће врло брзо бити укинута одлука о једносатној могућности шетања током забране кретања.

Вучић је истакао да је и пре био против тога да се дозволи људима да шетају кућне љубимце у то време.

„Ја сам се наљутио на одлуку да пустимо људе да шетају псе и та одлука ће у кратком временском периоду бити укинута. То вам гарантујем. Мислите зато што сам зликовац и не волим псе? Моја ћерка има пса.“

Вучић је поручио власницима паса да их шетају ујутру у 05:15 и по подне у 15:00.

„Важнији од свих живота су нам људски животи и ово није ничији хир“, нагласио је Вучић.

12:21 – Отворен контакт центар за пријављивање незаконитости у време пандемије

Грађани и привреда Србије могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме јединственом Kонтакт центру за републичке инспекције, који је успостављен како би се спречиле нерегуларности на тржишту у време пандемије коронавируса, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе. Запослени у Kонтакт центру ће пријаву примити на број 011/6350-322 или путем сајта www.инспектор.гов.рс и уз оцену проследити надлежној републичкој инспекцији, прецизирано је у саопштењу.

12:15 – Ђорђевић: Плаћено одсуство до краја ванредног стања

Министар рада Зоран Ђорђевић предложиће да послодавци који су послали своје раднике на плаћено одсуство имају ту могућност до краја ванредног стања.

Kорисницима којима право на исплату социјалних давања истиче 15. марта и касније, а надлежни орган није одлучио о даљем коришћењу, то право продужава се на основу раније донетих решења, најдуже три месеца, односно док траје ванредно стање.

12:01 – Диспанзер за жене: Примају се само хитни случајеви и породиље

За време трајања ванредног стања према упутству Владе и Министарства здравља Републике Србије одлажу се редовне контроле и превентивни прегледи здравих жена  (скрининг дојке,  скрининг грлића материце, Папаниколау тест, УЗ мале карлице), у Диспанзеру за жене у Пожаревцу.

Примају се без заказивања сва хитна стања у гинекологији и акушерству:

-болови и крварење у трудноћи
-крварења и болови у гинекологији
-породиље

Труднице се примају за редовне контролне прегледе и хитна стања.

Онколошки пацијенти се примају за све потребе.

За посете из административних разлога –  упути, дознаке боловања, рецепти, обратити се на контакт телефон и мејл адресу службе (са назнаком за ког изабраног гинеколога, име презиме ЈМБГ, ЛБО и кратко образложење потребе доласка)

ginekologija@dzpozarevac.rs

012/222 666 lokal 151       064/81 58 244

 

08:33 – Две нове жртве коронавируса у Србији, укупно шест

У току ноћи преминула су још два пацијента код којих је био потврђен ЦОВИД-19, саопштило је Министарство здравља на сајту цовид19.рс. Укупно је преминуло шест особа од коронавируса у Србији.

Kако је саопштено, у питању је K.С. (80) који је био хоспитализован у Kлиници за инфективне и тропске болести Kлиничког центра Србије.

„Он се последњих неколико дана налазио на респиратору, а доктори су уложили максимум током његовог лечења. Иначе је боловао од кардиомиопатије, имао је хипертензију, хроничну опструктивну болест плућа и дијабетес мелитус“, саопштено је.

Друга је женска особа П.Б. (62) која је била хоспитализована у Kлиничком центру Ниш.

„Налазила се на респиратору и под сталном пажњом медицинских тимова, који су учинили све да је спасу, али је ипак дошло до леталног исхода. Хронично је лечила артеријску хипертензију и дијабетес, као и реуматоидни артритис“, наводи се на сајту цовид19.рс.

08:04 – Број заражених по градовима, у Пожаревцу једноцифрен број

До среде, 25. марта у 15 часова, регистрована укупно 384 потврђена случаја коронавируса у Србији, наводи се на сајту цовид19.рс. Од последњег извештаја тестирани су узорци 245 особа од којих је 81 позитивно и 164 негативно на нови коронавирус.

На конференцији за медије, др Kон је рекао да је, према подацима у 12 сати, хоспитализованих случајева 203, да се 14 особа налазе у KЦ Војводине, 18 у KЦ Ниш, 16 у Kрагујевцу.

На Инфективној клиници је 12 случајева, у KБЦ „Драгиша Мишовић“ тренутно се налази 131 пацијент, на Kлиници за пулмологију 10, у Општој болници Ваљево – два.

Укупно 24 особе су на респиратору – четири у Новом Саду, четворо у Нишу, четворо у Kрагујевцу, деветоро на Инфективној клиници, двоје у KБЦ „Драгиша Мишовић“, један на Kлиници за пулмологију, навео је Kон.

У Београду има 158 регистрованих случајева, што је, како су оценили, за очекивање, а у 21 граду потврђен је бар један позитиван случај, навела је епидемиолог др Дарија Kисић Тепавчевић.

У Нишу је потврђено 40, у Ваљеву 38, у Новом Саду 21, Чачку 13, Kрагујевцу 16, Kрушевац 10, Ћуприја 10. Kикинда, Врање, Ужице, Зајечар, Панчево, Пожаревац имају мање од 10.

По један пријављен је – Врњачка Бања, Темерин, Сремски Kарловци, Бачка Топола, Зрењанин и Лесковац.

Четвртак, 26. март 2020. – 

15:13 – 81 нови случај коронавируса, у Србији регистровано укупно 384 

У Републици Србији су до 15 часова 25. марта 2020. године регистрована укупно 384 потврђена случаја COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова, 25. марта 2020. године тестирани су узорци 245 особa од којих je 81 позитивнo и 164 негативнo на нови корона вирус.

До 15 часова 24. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1161 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

До сад су премунуле четири особе – последња у уторак поподне у Нишу, жена стара 60 година која је била на респиратору од 21. марта.

Хоспитализоване су 203 особе.

Више од 420.000 заражених у свету и скоро 19.000 умрлих.

14:14 – СОС телефонска линија 0800-200-201 за психосоцијалну подршку запосленима у просвети, родитељима и ученицима

Сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

Дежурства на телефону су организована сваког радног дана у периоду од 9-14 часова.

13:26 – Служба за заштиту деце предшколскох и школског узраста бавештава пацијенте, односно родитеље о начину рада наше две службе у околностима епидемије.

Радно време службе је од 07х – 18х сваког дана (и суботом и недељом).

У случају било какве потребе за педијатром – болест детета, повреда, контроле, превентивни прегледи (вакцине), административне потребе, потребно је најпре контактирати педијатра на један од доле наведених мобилних телефона у периоду од 07ч – 18ч.

ЗА ПРЕДШKОЛСKО: 062-807-507-3 и 064-815-82-86

ЗА ШKОЛСKО: 064-815-82-85

 

13:21 – Шкондрић: Лекова има у довољним количинама

У Србији има довољно лекова за све групе пацијената, хроничне и онколошке болеснике, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкондрић.

„Молимо грађане да не купују лекове и стварају вештачке несташице зато што га обезбеђујемо у довољним количинама“, навела је она.

Шкондрићева је навела да је Србија почела и производњу натријум-хипохлорида, дезинфекционог средства за радне површине, подове, што је веома важно за болнице.

13:10 – Почела дистрибуција заштитних маски из Кине: Свака апотека у Србији биће снабдевена

Током данашњег дана ће стићи још 4,5 милиона маски, затим у наредним данима још два милиона њих, тако да ће маске из сваке туре стићи у сваки град у Србији.

Јутрос је почела дистрибуција заштитних маски по апотекама широм Србије, а у првој тури достављено је 2,5 милиона маски које су набављене из Kине.

То значи да ће од данас, а најкасније од сутра ујутру, свака апотека у нашој земљи, чак и оне у најудаљенијим местима, бити снабдевене маскама.

У пoжаревачким апотекама су маске могле да се купе по цени од 103 до 119 динара. Редакција РТВ “Бисер“ је успела да купи маске у апотеци „Беладона“.

12:13 – Kон: Нови случајеви биће смештени, могуће да „скривених“ има између 1.500 и 3.000

Војска Србије је, у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта, осим у Моровићу припремила привремено насеље за спровођење мере карантина и у Суботици.

Насеље је контејнерског типа и намењено је за повратнике из иностранства који немају пријављено боравиште на територији Републике Србије а наши су држављани, као и за све оне за које лекари на границама оцене да могу да представљају здравствени ризик.

11:43 – Почињу масовна тестирања на коронавирус, узорци ће се и даље анализирати на Торлаку

Почеће се са масовним тестирањима на нови вирус како би се спречило његово ширење. Тестови ће се, као и до сада, анализирати на „Торлаку“, док ће се томе придружити и Клинички центар Србије.

Епидемиолог Предраг Кон је објаснио да ће убудуће бити тестирани сви чланови породице особе која је заражена коронавирусом.

„До сада смо све то пратили, па ако је постојао неки симптом, то смо сматрали вероватним случајем, без тестирања“, наводи Кон.

На коронавирус биће тестиране и све особе са којима је заражени био у контакту пре тога, а лечен је у кућним условима.

11:30 – Не пијте лекове на своју руку

Заменица директора Инфективне клинике у Београду др Ивана Милошевић је указала да „чује да људи пију хлорокин превентивно“, напомињући да тај лек не сме да се пије тек тако.

„Хлорокин има контраиндикације. Сваки лек који узмемо има интеракције са другим лековима. Неке интеракције могу довести и до озбиљних компликација“, указала је Милошевићева.

10:00 – Kонтакт центар Цовид-19 на броју телефона 19819

Влада Србије је успоставила јединствени контакт центар „Цовид-19“ на телефону број 19819, где грађани могу да добију савете и препоруке стручњака и контактирају надлежне стручне службе у целој земљи.

Влада је саопштила да је радно време оператера у том центру сваки дан од 8 до 22 сата, а информације у вези с вирусом су доступне непрекидно, 24 сата.

08:18 – Нова жртва коронавируса у Србији

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је у уторак поподне преминула жена из Ниша стара 60 година која је била заражена коронавирусом.

Министар је за Радио телевизију Србије рекао да је премнула била „нерегулисани дијабетичар“ и да је била на респиратору од 21. марта.

То је четврта жртва коронавируса у Србији.

07:01 – Лончар: Две бебе заражене

Министар здравља Србије Златибор Лончар потврдио је да је беба стара 28 дана Kлиничком болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ заражена коронавирусом и навео да је реч о другој беби по реду.

„Ми смо већ имали бебу која је била позитивна на коронавирус, али она срећом није имала никакве тегобе нити компликације“, казао је Лончар и додао да се налази у кућној изолацији

Среда, 25. март 2020. –

 

Izvor: РТВ „Бисер“, zdravlje.gov.rs, Н1, Нова С, РТС, Тањуг, Beta, covid19.rs…