Јужнокорејски филм „Парасите“ и његов редитељ Бонг Џун Хо, награђени су Оскаром за најбољи филм и најбољу режију.

За најбољу мушку главну улогу награђен је Хоакин Финикс, а Рене Зелвегер за најбољу женску главну улогу.

„Парасите“ је освојио укупно четири Оскара – за најбољи филм, за најбољи међународни филм, за режију и за оригинални сценарио, три Оскара добио је филм „1917“ – за фотографију, визуалне ефекте и монтажу звука, док су „Онце Упон а Тиме… ин Холлywоод“ и „Ле Манс ’66“ освојили по две награде.

„Парасите“ је први филм у историји који је освојио и награду за најбољи филм и ону за најбољи међународни филм, а истовремено је и први филм на језику који није енглески који је освојио титулу најбољег филма.

Церемонија доделе награде Оскар, одржана је прошле ноћи по 92. пут у “Долби театру у Холивуду”. Ово је највећа филмска награда која се додељује за најбоља филмска остварења у претходној години, а церемонија доделе је емитована уживо у више 225 земаља и територија широм света.

Међу номинованима за Оскара,  филм “Јокер” је имао највише номинација – 11, укључујуц́и номинације у категоријама Најбољи филм, Најбољи глумац у главној улози и Режија.

Остали номиновани за награду Оскар са више номинација су били  “Тхе Ирисхман”, “1917.”, ”Онце упон а тиме..ин Холлywоод”  са 10 номинација и “Јојо раббит”, “Литтле wомен”, “Марриаге сторy” и “Паразите” са по шест номинација.

У категорији Најбољи филм, номиновани су били “Тхе Ирисхман”, “Јокер”, ”Онце упон а тиме..ин Холлywоод”, “1917.”, “Јојо раббит”, “Литтле wомен”, “Марриаге сторy”, “Паразите” и „Форд в Феррари“.

У категорији Најбољи глумац у главној улози, номиновани су били Антонио Бандерас, Леонардо ДиЦаприо, Адам Дривер, Јоаqуин Пхоениx и Јонатхан Прyце.

За Оскара у категорији Најбоља глумица у главној улози, бориле су се Цyнтхиа Ериво, Сцарлетт Јоханссон, Саоирсе Ронан, Цхарлизе Тхерон и Ренéе Зеллwегер.

Kоментар 92. доделе Оскара филмског критичара Горана Јовановића

„Овогодишња додела, односно прошлогодишња понуда, памтиће се по томе што ће номиновани и награђени филмови имати дужи век трајања јер филмови Скорсезеа, Мендеса, Тарантина, Филипса и лауреата Бонг Џун-хоа свакако ће значити генерално за историју кинематографије.

Можда никада лакше није било погодити ко ће понети Оскара за глуму. Супериорни Хоакин Финикс за „Џокера“ и Рене Зелвегер за „Џуди“ били су од почетка фаворити, а њихову сјајну позицију учврстиле су награде које претходе Оскару. Исто би се могло рећи и за епизодисте, Бреда Пита, који је окруњен у право време и у сарадњи са Тарантином, који својом маштом боје Холивуда чини занимљивијим и јаркијим, те Лору Дерн која је бриљантно донела бруталну адвокатицу у филму „Прича о браку“.

Успех „Паразита“ у тој мери за мене је ипак неочекиван. На страну, што је мој фаворит била фасцинантна ратна драма „1917“ Сема Мендеса, мислим да је 2 Оскара, за оригинални сценарио и најбољи интернационални филм била права мера за филм Бонг Џун-хоа. Дати му Оскара и за најбољи филм и за најбољи интернационални филм, ускратило је могућност неким другим сјајним насловима да буду награђени. Али, тако је, како је. Преседан се догодио, а ово отвара могућност да где год на свету снимате и на ком год језику, Оскар није више тако далеко ако стварно имате шта да понудите.

Нама, на овим просторима, остаје жал што северномакедонска „Медена земља“ Тамаре Kотевске и Љубомира Стефанова није од две номинације бар једну претворила у статуету, али свеједно, ово дело је величанствено и ван контекста награђивања, а ни овај успех није мали.“

Шта је било неопходно за „оскаровски“ гламур?

Овогодишња, 92. свечана додела престижног Оскара у позоришту Долби у Лос Анђелесу коштала је укупно 44 милиона долара, наводи се на финансијском сајту ВолетХуб (WаллетХуб) и додаје да је 24.700 долара потрошено за црвени тепих.

Постављање црвеног тепиха, површине више од 1.500 квадратних метара, захтевало је 900 сати рада и екипу од 18 људи. Део тепиха ће бити рециклиран, а део поклоњен некој хуманитарној организацији.

У великој балској дворани позоришта Долби, постављено је око 6 км електричних каблова и око два километра драперије за потребе гала пријема после доделе Оскара. За постављање драперије употребљено је око 32.000 спајалица.

Комплетан списак награђених прочитајте овде.

Аутор: Редакција РТВ „Бисер“

Извор: осцар.го.цом

Фото: осцар.го.цом