Južnokorejski film „Parasite“ i njegov reditelj Bong Džun Ho, nagrađeni su Oskarom za najbolji film i najbolju režiju.

Za najbolju mušku glavnu ulogu nagrađen je Hoakin Finiks, a Rene Zelveger za najbolju žensku glavnu ulogu.

„Parasite“ je osvojio ukupno četiri Oskara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film „1917“ – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su „Once Upon a Time… in Hollywood“ i „Le Mans ’66“ osvojili po dve nagrade.

„Parasite“ je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma.

Ceremonija dodele nagrade Oskar, održana je prošle noći po 92. put u “Dolbi teatru u Holivudu”. Ovo je najveća filmska nagrada koja se dodeljuje za najbolja filmska ostvarenja u prethodnoj godini, a ceremonija dodele je emitovana uživo u više 225 zemalja i teritorija širom sveta.

Među nominovanima za Oskara,  film “Joker” je imao najviše nominacija – 11, uključujući nominacije u kategorijama Najbolji film, Najbolji glumac u glavnoj ulozi i Režija.

Ostali nominovani za nagradu Oskar sa više nominacija su bili  “The Irishman”, “1917.”, ”Once upon a time..in Hollywood”  sa 10 nominacija i “Jojo rabbit”, “Little women”, “Marriage story” i “Parazite” sa po šest nominacija.

U kategoriji Najbolji film, nominovani su bili “The Irishman”, “Joker”, ”Once upon a time..in Hollywood”, “1917.”, “Jojo rabbit”, “Little women”, “Marriage story”, “Parazite” i „Ford v Ferrari“.

U kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi, nominovani su bili Antonio Banderas, Leonardo DiCaprio, Adam Driver, Joaquin Phoenix i Jonathan Pryce.

Za Oskara u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi, borile su se Cynthia Erivo, Scarlett Johansson, Saoirse Ronan, Charlize Theron i Renée Zellweger.

Komentar 92. dodele Oskara filmskog kritičara Gorana Jovanovića

„Ovogodišnja dodela, odnosno prošlogodišnja ponuda, pamtiće se po tome što će nominovani i nagrađeni filmovi imati duži vek trajanja jer filmovi Skorsezea, Mendesa, Tarantina, Filipsa i laureata Bong Džun-hoa svakako će značiti generalno za istoriju kinematografije.

Možda nikada lakše nije bilo pogoditi ko će poneti Oskara za glumu. Superiorni Hoakin Finiks za „Džokera“ i Rene Zelveger za „Džudi“ bili su od početka favoriti, a njihovu sjajnu poziciju učvrstile su nagrade koje prethode Oskaru. Isto bi se moglo reći i za epizodiste, Breda Pita, koji je okrunjen u pravo vreme i u saradnji sa Tarantinom, koji svojom maštom boje Holivuda čini zanimljivijim i jarkijim, te Loru Dern koja je briljantno donela brutalnu advokaticu u filmu „Priča o braku“.

Uspeh „Parazita“ u toj meri za mene je ipak neočekivan. Na stranu, što je moj favorit bila fascinantna ratna drama „1917“ Sema Mendesa, mislim da je 2 Oskara, za originalni scenario i najbolji internacionalni film bila prava mera za film Bong Džun-hoa. Dati mu Oskara i za najbolji film i za najbolji internacionalni film, uskratilo je mogućnost nekim drugim sjajnim naslovima da budu nagrađeni. Ali, tako je, kako je. Presedan se dogodio, a ovo otvara mogućnost da gde god na svetu snimate i na kom god jeziku, Oskar nije više tako daleko ako stvarno imate šta da ponudite.

Nama, na ovim prostorima, ostaje žal što severnomakedonska „Medena zemlja“ Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova nije od dve nominacije bar jednu pretvorila u statuetu, ali svejedno, ovo delo je veličanstveno i van konteksta nagrađivanja, a ni ovaj uspeh nije mali.“

Šta je bilo neophodno za „oskarovski“ glamur?

Ovogodišnja, 92. svečana dodela prestižnog Oskara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu koštala je ukupno 44 miliona dolara, navodi se na finansijskom sajtu VoletHub (WalletHub) i dodaje da je 24.700 dolara potrošeno za crveni tepih.

Postavljanje crvenog tepiha, površine više od 1.500 kvadratnih metara, zahtevalo je 900 sati rada i ekipu od 18 ljudi. Deo tepiha će biti recikliran, a deo poklonjen nekoj humanitarnoj organizaciji.

U velikoj balskoj dvorani pozorišta Dolbi, postavljeno je oko 6 km električnih kablova i oko dva kilometra draperije za potrebe gala prijema posle dodele Oskara. Za postavljanje draperije upotrebljeno je oko 32.000 spajalica.

Kompletan spisak nagrađenih pročitajte ovde.

Autor: Redakcija RTV „Biser“

Izvor: oscar.go.com

Foto: oscar.go.com