Odbor za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske ove godine obeležava četvrt veka izdavačke delatnosti, tačnije – 25 godina od izdavanja prvog broja eparhijskog časopisa „Sabornost“ kao prvog izdavačkog poduhvata Eparhije braničevske u tom periodu.

Časopis je svojom dugom tradicijom prerastao u vodeći naučni časopis nacionalnog značaja i kao takav se trenutno nalazi na listi Ministarstva prosvete, kulture i tehnološkog razvoja Republike Srbije u kategoriji M51.

Odabirom autora i naslova uređivački tim Časopisa je od početka stremio da zainteresovanoj teološkoj javnosti iz riznice Crkvenog Predanja iznedri odgovore na nove izazove i dileme koje se postavljaju pred savremenim čovekom. Vremenom su se, u izdavačkoj delatnosti OPK, pored Časopisa izdvojile i posebne edicije: Savremeno bogoslovlje, Priručnici, Filozofsko-teološka biblioteka, Arhiva Eparhije braničevske, Naši episkopi, Večnost u vremenu…

Prateći svoju izdavačku orijentaciju, Odbor za prosvetu i kulture Eparhije braničevske je 2015. godine, uz obilnu podršku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije otpočeo sa projektom prevođenja i sabiranja objavljenih i neobjavljenih dela protojereja Georgija Florovskog.

Odbor za prosvetu i kulturu je proslavu ovogodišnjeg jubileja započeo samostalnim izlaganjem na 26. međunarodnom Novosadskom sajmu knjiga (3–9. marta 2020. g.). Iako je po prvi put prezentovan sajamskoj publici u Novom Sadu, naš rad nije prošao neopaženo. Naime, žiri za dodelu nagrada međunarodnog Novosadskog sajma knjiga je prepoznao značaj konkretnog projekta objavljivanja Sabranih dela o. Georgija Florovskog na srpskom jeziku i dodelio je Odboru za prosvetu i kulturu Specijalnu nagradu sajma. Time je dao pečat i celokupnom dosadašnjem 25-ogodišnjem radu svih članova i saradnika Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske, ali i podstrek njihovim daljim naporima.

Izvor: SPC