Švajcarski sir vrste „Grijer“ najboljim na svetu proglasio je glasanjem rekordan broja učesnika iz 26 zemalja na Svetskom takmičenju sireva u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

Proizvođaču pobedničkog sira, Mihaelu Špiheru iz Berna, iz mlekare „Mauntin Dejri Fricenhaus“ (Mountain Dairy Fritzenhaus), to je druga pobeda na „Svetskom šampionatu“, jer je pobedio i 2008. godine.

Drugoplasirani je takođe iz Švajcarske: tvrdi sir od kravljeg mleka „Galus Grand CRU“ koji je proizvela „Hardegger Kaese AG“, objavio je list „Viskonsin Stejt Džornal“.

Takmičenje koje se svake druge godine održava u Medisonu, najveće je za sir, maslac i jogurt na svetu, gde je bilo 3.667 proizvoda kandidovanih za nagrade.

Sir je degustiralo 55 sudija, koji su tokom takmičenja, uz sir ocenjivali još 132 kategorije mlečnih proizvoda. Sudije su bile profesionalni ocenjivači sira, proizvođači, kao i kupci, profesori tehnologije mlečnih proizvoda i naučni istraživači iz 19 zemalja sveta i iz 14 američkih saveznih država. Na prethodnom takmičenju, 2018. godine, francuski tvrdi sir od ovčjeg mleka „Eskiru“, proizveden u „Moleon Fromažeri“, osvojio je najviše priznanja.

 

Izvor: N1