Швајцарски сир врсте „Гријер“ најбољим на свету прогласио је гласањем рекордан броја учесника из 26 земаља на Светском такмичењу сирева у америчкој савезној држави Висконсин.

Произвођачу победничког сира, Михаелу Шпихеру из Берна, из млекаре „Маунтин Дејри Фриценхаус“ (Моунтаин Даирy Фритзенхаус), то је друга победа на „Светском шампионату“, јер је победио и 2008. године.

Другопласирани је такође из Швајцарске: тврди сир од крављег млека „Галус Гранд ЦРУ“ који је произвела „Хардеггер Kаесе АГ“, објавио је лист „Висконсин Стејт Џорнал“.

Такмичење које се сваке друге године одржава у Медисону, највеће је за сир, маслац и јогурт на свету, где је било 3.667 производа кандидованих за награде.

Сир је дегустирало 55 судија, који су током такмичења, уз сир оцењивали још 132 категорије млечних производа. Судије су биле професионални оцењивачи сира, произвођачи, као и купци, професори технологије млечних производа и научни истраживачи из 19 земаља света и из 14 америчких савезних држава. На претходном такмичењу, 2018. године, француски тврди сир од овчјег млека „Ескиру“, произведен у „Молеон Фромажери“, освојио је највише признања.

 

Извор: Н1