Za 20. rođendan EXIT festivala, vlada nezapamćeno interesovanje širom sveta, saopštili su organizatori. Kako su naveli, to potvrđuje i podatak da je na vodećem svetskom sajtu za rezervacije smeštaja Booking.com, hotelski smeštaj u Novom Sadu za vreme EXIT festivala dostigao čak 97 odsto popunjenosti.

„To ne bi bilo tako čudno da se radi o junu mesecu, ali budući da je ova brojka dostignuta već u prvoj nedelji marta, može se govoriti o novom rekordu, posebno imajući u vidu povećanje hotelskih kapaciteta u Novom Sadu protekle dve godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u porastu i privatni smeštaj koji je tradicionalno i najmasovniji za vreme Exita, pa gosti iz zemlje i sveta još uvek mogu da odaberu neki od brojnih smeštajnih kapaciteta ovog tipa, iako neki Novosađani svedoče da su svoje stanove izdali već – u decembru.

Hotelijeri su takođe zadovoljni potražnjom smeštaja za vreme Exita, dok neki od njih svedoče da su u datumima održavanja EXIT festivala svi kapaciteti već skoro popunjeni.

„Za vreme Exita smo uvek rasprodati, ali ove godine ćemo to biti ranije nego ikad. Ove godine je veća potražnja nego inače, imamo jako puno rezervacija i dobijamo dosta upita za EXIT festival tako da je sve već prilično popunjeno“, kaže Zorica Lukić iz hotela Leopold I na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u toku čitave prošle godine, najveći broj prijavljenih noćenja ostvaren je u julu mesecu.

Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada tvrdi da EXIT predstavlja vrhunac turističke sezone i da se najveći broj noćenja ostvari upravo za vreme EXIT festivala.

„Prema poslednjim anketama rađenim na teritoriji Novog Sada, veći je broj turista koji odsedaju u privatnom smeštaju. Prema informacijama kojima raspolažemo, već su za sada rezervisani i uveliko plaćeni brojni smeštajni kapaciteti za vreme ovogodišnjeg EXIT festivala. Prema pomenutoj anketi, mi imamo registrovan duži boravak turista u Novom Sadu koji dolaze ranije i odlaze nekoliko dana posle festivala. EXIT je njihov primarni razlog dolaska, ali onda koriste priliku da istražuju Novi Sad i okolinu. Za nas je to vrlo važno jer se oni duže zadržavaju, samim tim bolje upoznaju ponudu, i nadamo se, vraćaju ponovo“, kaže ona.

I sam EXIT festival svojim posetiocima, ali i sugrađanima pomaže već dugi niz godina i putem sopstvene turističke agencije na sajtu EXITtrip.org nudi brojne opcije smeštaja u Novom Sadu, od kampa, preko hotela, hostela, do privatnih soba, a na raspolaganju su i paketi koji obuhvataju smeštaj i prevoz.

Ovogodišnji EXIT će se održati od 9. do 12. jula, a među prvim objavljenim zvezdama su David Guetta, Tyga, Đ Snake, Metronomy, Sheck Wes, James Arthur, Fatboy Slim, Sepultura, Marky Ramone i brojni drugi.

Izvor: N1

Foto: EHIT