За 20. рођендан ЕXИТ фестивала, влада незапамћено интересовање широм света, саопштили су организатори. Kако су навели, то потврђује и податак да је на водећем светском сајту за резервације смештаја Боокинг.цом, хотелски смештај у Новом Саду за време ЕXИТ фестивала достигао чак 97 одсто попуњености.

„То не би било тако чудно да се ради о јуну месецу, али будући да је ова бројка достигнута већ у првој недељи марта, може се говорити о новом рекорду, посебно имајући у виду повећање хотелских капацитета у Новом Саду протекле две године“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је у порасту и приватни смештај који је традиционално и најмасовнији за време Еxита, па гости из земље и света још увек могу да одаберу неки од бројних смештајних капацитета овог типа, иако неки Новосађани сведоче да су своје станове издали већ – у децембру.

Хотелијери су такође задовољни потражњом смештаја за време Еxита, док неки од њих сведоче да су у датумима одржавања ЕXИТ фестивала сви капацитети већ скоро попуњени.

„За време Еxита смо увек распродати, али ове године ћемо то бити раније него икад. Ове године је већа потражња него иначе, имамо јако пуно резервација и добијамо доста упита за ЕXИТ фестивал тако да је све већ прилично попуњено“, каже Зорица Лукић из хотела Леополд И на Петроварадинској тврђави.

Према подацима Републичког завода за статистику, у току читаве прошле године, највећи број пријављених ноћења остварен је у јулу месецу.

Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада тврди да ЕXИТ представља врхунац туристичке сезоне и да се највећи број ноћења оствари управо за време ЕXИТ фестивала.

„Према последњим анкетама рађеним на територији Новог Сада, већи је број туриста који одседају у приватном смештају. Према информацијама којима располажемо, већ су за сада резервисани и увелико плаћени бројни смештајни капацитети за време овогодишњег ЕXИТ фестивала. Према поменутој анкети, ми имамо регистрован дужи боравак туриста у Новом Саду који долазе раније и одлазе неколико дана после фестивала. ЕXИТ је њихов примарни разлог доласка, али онда користе прилику да истражују Нови Сад и околину. За нас је то врло важно јер се они дуже задржавају, самим тим боље упознају понуду, и надамо се, враћају поново“, каже она.

И сам ЕXИТ фестивал својим посетиоцима, али и суграђанима помаже већ дуги низ година и путем сопствене туристичке агенције на сајту ЕXИТтрип.орг нуди бројне опције смештаја у Новом Саду, од кампа, преко хотела, хостела, до приватних соба, а на располагању су и пакети који обухватају смештај и превоз.

Овогодишњи ЕXИТ ће се одржати од 9. до 12. јула, а међу првим објављеним звездама су Давид Гуетта, Тyга, Ђ Снаке, Метрономy, Схецк Wес, Јамес Артхур, Фатбоy Слим, Сепултура, Маркy Рамоне и бројни други.

Извор: Н1

Фото: ЕХИТ