U Galeriji savremene umetnosti 28.4.2022.g. otvorena je izložba slika i crteža „I bi svetlost“ požarevačke umetnice Milene Čorbić. Milena Čorbić, iako rođena Požarevljanka, prvi put samostalno izlaže u svom rodnom gradu.

Foto: GSU

Milena Čorbić rođena je u Požarevcu 1954. gde je završila srednje obrazovanje. U periodu od 1976-81. privatno uči slikarstvo u Beogradu, zatim odlazi u Italiju gde proučava stare majstore. Fakultet likovnih umetnosti završava u Prištini 1994. godine. Do 1996. živi i radi u Bujanovcu kao samostalni umetnik, kada odlazi u Kanadu gde joj je rad prepoznat i priznat i od strane publike i od strane galerista. Izlaže na mnogobrojnim izložbama, gde dve slike dobijaju veliko priznanje žirija i publike. U 2000-oj godini završava grafički dizajn na International Academy of Design in Toronto. Izlagala je samostalno i grupno u Kanadi i Jugoslaviji. Milena se osim slikarstva bavila i kostimografijom, izlagala 1997. g. je odevne komade sa vezom inspirisanim srednjevekovnom minijaturom koje su naslikali nepoznati monasi.
Izložbu je otvorila istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, opredeljujući Milenu Čorbić kao „slikara metafizičkog, čak magično realističnog slikarstva, intimnog po prirodi, koje naginje renesansi. Na njenim delima vidljivi su uticaji starih majstora što se odražava na Milenin virtuozni crtež i tehničku veštinu na uljenim slikama. Atmosfera nostalgije prepoznaje se kao poslednja veza sa italijanskim, holandskim, španskim slikarima renesanse ugrađena u novu figuraciju kao pokret zasnovan na figurativnoj umetnosti posthumanističke epohe.
…Poetsko raspoloženje koje gradi na slici usklađeno je sa harmonijom finih valerskih odnosa i samom strukturom slike. Vraćajući sjaj slici, liku i pogledu, značaj i značenje jednom cvetu ili osmehu, Milena ne odustaje od likovnosti kao primarne ljubavi i strasti. Ona promišlja o ženi, omeđenoj velovima i oreolima tajni, ali i snage, smeštenu u večnost, koja širi nadahnuće u skladu sa zakonima višeg reda.“

Izložba je otvorena za posetioce do 18. maja. Ulaz je slobodan.