Од недавно су се на светском тржишту појавиле коцкасте лубенице. Оне су симпатичне, интересантне, забавне, примамљиве и наравно скупље од традиционално округлих лубеница.

Kоцкасте лубенице први пут су произведене у Јапану, где су моментално постале прави хит, а њихова популарност врло брзо расте широм планете.

Али због чега су Јапанци уопште дошли на идеју да узгајају коцкасте лубенице?

Kао и све остало код ове нације и ова иновација је само још једно паметно решење за што бољу искоришћеност малог капацитета јапанских хладњака у густо насељеним градовима, као што је на пример Токио. Познато је да се у Токију граде најмањи станови на свету, а архитекте се труде да сваки квадратни центиметар стамбеног простора буде што боље искоришћен. Иста је ствар и са фрижидерима. У тако малим становима нема места за фрижидере стандардних мера, већ само за оне мини. Пошто округле лубенице заузимају велики простор у фрижидеру, многи Јапанци су их се морали одрећи. Све док се Јапански сељаци нису досетили како могу направити коцкасте лубенице, на добробит свих.

Иако четвртасте лубенице коштају мало више од оних какве је направила мајка природа, то је ипак мала цена коју Јапанци требају платити за њихову способност да стану у фрижидер. Дакле, коцкасте лубенице нису настале из чистог хира ради атракције, већ из пуке нужде. Тако сада произвођачи могу да трљају руке уз добру зараду а потрошачи да уживају у овом поврћу. А када стигне на трпезу облик лубенице није важан, битно је оно што је унутра и што се једе.

У осталим крајевима света главна фасцинација је управо тај коцкасти облик лубенице а не и оно што је унутра. Многи су за њу спремни платити високу цену само да би уживали у њеном интересантном изгледу на уштрб евентуално слабијег укуса у односу на лубеницу класичног изгледа.

Ово је интересантна идеја за пољопривреднике као и за све оне који желе да побољшају своје новчане приходе.

Савет о узгоју коцкацтих лубеница можете пронаћиц овде