Od nedavno su se na svetskom tržištu pojavile kockaste lubenice. One su simpatične, interesantne, zabavne, primamljive i naravno skuplje od tradicionalno okruglih lubenica.

Kockaste lubenice prvi put su proizvedene u Japanu, gde su momentalno postale pravi hit, a njihova popularnost vrlo brzo raste širom planete.

Ali zbog čega su Japanci uopšte došli na ideju da uzgajaju kockaste lubenice?

Kao i sve ostalo kod ove nacije i ova inovacija je samo još jedno pametno rešenje za što bolju iskorišćenost malog kapaciteta japanskih hladnjaka u gusto naseljenim gradovima, kao što je na primer Tokio. Poznato je da se u Tokiju grade najmanji stanovi na svetu, a arhitekte se trude da svaki kvadratni centimetar stambenog prostora bude što bolje iskorišćen. Ista je stvar i sa frižiderima. U tako malim stanovima nema mesta za frižidere standardnih mera, već samo za one mini. Pošto okrugle lubenice zauzimaju veliki prostor u frižideru, mnogi Japanci su ih se morali odreći. Sve dok se Japanski seljaci nisu dosetili kako mogu napraviti kockaste lubenice, na dobrobit svih.

Iako četvrtaste lubenice koštaju malo više od onih kakve je napravila majka priroda, to je ipak mala cena koju Japanci trebaju platiti za njihovu sposobnost da stanu u frižider. Dakle, kockaste lubenice nisu nastale iz čistog hira radi atrakcije, već iz puke nužde. Tako sada proizvođači mogu da trljaju ruke uz dobru zaradu a potrošači da uživaju u ovom povrću. A kada stigne na trpezu oblik lubenice nije važan, bitno je ono što je unutra i što se jede.

U ostalim krajevima sveta glavna fascinacija je upravo taj kockasti oblik lubenice a ne i ono što je unutra. Mnogi su za nju spremni platiti visoku cenu samo da bi uživali u njenom interesantnom izgledu na uštrb eventualno slabijeg ukusa u odnosu na lubenicu klasičnog izgleda.

Ovo je interesantna ideja za poljoprivrednike kao i za sve one koji žele da poboljšaju svoje novčane prihode.

Savet o uzgoju kockactih lubenica možete pronaćic ovde