U Malom Crniću danas su svečano dodeljeni ključevi za 6 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ovih šest stanova izgrađeno je u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa.

Regionalni stambeni program zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije porodice u sve četiri zemlje. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije koja je najveći donator, zatim SAD-a, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Na svečanoj dodeli ključeva govorio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je do sada u Srbiji useljeno 4.200 stambenih jedinica, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica, na čemu se predano radi. Proces izbora korisnika se sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a. Stanovi u Malom Crniću koji su danas useljeni deo su Potprojekta 5 čija ukupna vrednost iznosi 52 miliona evra, od koji je 38 miliona evra iz donacija Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija. U okviru ovog potprojekta planirano je useljenje u 1.847 stambenih jedinica u 25 lokalnih samouprava.

U saradnji sa Komeserijatom za izbeglice Republike Srbije, i uz učešće skromnog budžeta Opštine Malo Crniće, prema rečima predsednika ove opštine Mališe Antonijevića, do sada je uspešno zbrinuto 30 porodica i uključeno u lokalnu zajednicu. Opština je obezbedila infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini, kao i uređenje javne površine oko stambenog objekta, za šta je uloženo oko 7 miliona dinara. Uporedo sa izgradnjom objekta od strane lokalne samouprave obezbeđen je pravni okvir za uvođenje nove usluge socijalne zaštite stanovanja u socijalno zaštićenim uslovima sa ciljem da se podstakne socijalna integracija lica koja se nalaze u posebnim životnim i kojima je osim materijalnih sredstava, potrebna i ostala posebna podrška za kvalitetan samostalan i aktivan život u zajednici.  O tom stručnom delu posla brinuće se Centar za socijalni rad opštine Malo Crniće sa svojim stručnim timom.

Svečanoj dodeli ključeva prisustvovali su i Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik ambasade SAD-a u Srbiji Timoti Sveta, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Stambeni objekat se nalazi u Stiškoj ulici bb u Malom Crniću. Ima šest stanova – 2 su večine 50 kvadrata, a četiri po 30 kvadrata.

Autor i foto: RTV „Biser“