У Малом Црнићу данас су свечано додељени кључеви за 6 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Ових шест станова изграђено је у оквиру потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма.

Регионални стамбени програм заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије породице у све четири земље. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније која је највећи донатор, затим САД-а, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Kипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

На свечаној додели кључева говорио је први потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић који је рекао да је до сада у Србији усељено 4.200 стамбених јединица, а предвиђено је да то право оствари више од 7.000 породица, на чему се предано ради. Процес избора корисника се спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а. Станови у Малом Црнићу који су данас усељени део су Потпројекта 5 чија укупна вредност износи 52 милиона евра, од који је 38 милиона евра из донација Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национална контрибуција. У оквиру овог потпројекта планирано је усељење у 1.847 стамбених јединица у 25 локалних самоуправа.

У сарадњи са Kомесеријатом за избеглице Републике Србије, и уз учешће скромног буџета Општине Мало Црниће, према речима председника ове општине Малише Антонијевића, до сада је успешно збринуто 30 породица и укључено у локалну заједницу. Општина је обезбедила инфраструктурно опремање земљишта у јавној својини, као и уређење јавне површине око стамбеног објекта, за шта је уложено око 7 милиона динара. Упоредо са изградњом објекта од стране локалне самоуправе обезбеђен је правни оквир за увођење нове услуге социјалне заштите становања у социјално заштићеним условима са циљем да се подстакне социјална интеграција лица која се налазе у посебним животним и којима је осим материјалних средстава, потребна и остала посебна подршка за квалитетан самосталан и активан живот у заједници.  О том стручном делу посла бринуће се Центар за социјални рад општине Мало Црниће са својим стручним тимом.

Свечаној додели кључева присуствовали су и Ханс Фридрих Шодер, шеф представништва УНХЦР-а у Србији, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, представник амбасаде САД-а у Србији Тимоти Света, као и представници локалне самоуправе.

Стамбени објекат се налази у Стишкој улици бб у Малом Црнићу. Има шест станова – 2 су вечине 50 квадрата, а четири по 30 квадрата.

Аутор и фото: РТВ „Бисер“