Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, biće uveden obavezan negativan pi-si-ar test, najavljeno je iz austrijske vlade.

Pixabay

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je od petka strože kontrole na granicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan pi-si-ar test.

„Mere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja korona virusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, pre svega sa Zapadnog Balkana“, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

„Međutim i dalje imamo previše uvezenih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan pi-si-ar test  za ulazak u Austriju, a i kontrolisaćemo strožije poštovanje mere karantina“, podvukao je Kurc.

Što se pi-si-ar testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz sertifikovanih laboratorija.

„Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu“, dodao je Kurc.

Strože kontrole

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će se preduzeti mere za sprečavanje drugog talasa.

„Zapadni Balkan važi za rizični region. Biće moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz tog regiona, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan pi-si-ar test, koji nije stariji od 48 sati, a mera karantina ostaje i dalje na snazi“, objasnio je on.

Nehamer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regiona mogu ući uz meru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim pi-si-ar testom.

Visoke kazne

Najavio je strože kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Nemačkoj.

Nehamer je, najavivši strože kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje.

S tim u vezi je rekao da su kazne veoma skupe.

„Ako prekršite meru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 evra, a ako se zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu“, rekao je Nehamer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogvice, Nehamer je kazao to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.

Obavezno nošenje maski

Austrijski kancelar je rekao da, pošto je par dana prekoračen trocifren broj novozaraženih, postoji potreba da se ponovo uvedu neke mere.

Istakao je da je odlučeno da se uvede obaveza nošenja maski u svim oblastima svakodnevnog života koje su neizbežne, kao što su supermarketi, radnje, pošta, banke.

Podsetio je da je i dalje na snazi bila obaveza nošenja maski u javnom prevozu, bolnici i apotekama.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da se uvođenjem obaveze nošenja maski podiže svest građana za rizik koji je i dalje prisutan.

Najavio je nove mere za jesen, kako bi se sprečio drugi talas.

Tako je u planu uvođenje „semafor sistema“, koji će za svaku opštinu prikazati rizik od zaraze.

Na osnovu „boje“ na „semaforu“- od zelene do crvene, treba da se preduzmu odgovarajuće mere, objasnio je Anšober.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler istakao je da virus nije nestao, i da je neophodno živeti s njim, te da se novim merama želi sprečiti drugo „zatvaranje“ zemlje.

Autor: RTS