U požarevačkim i kostolačkim piljarnicama i trgovinskim radnjama gotovo i da nema limuna. Pre proglašenja vanrednog  stanja, koštao je oko 150 dinara, a u manjem broju prodavnica gde ima limuna, cena je skoro duplo skočila, negde je i 300 dinara kilogram.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić napominje da uvoz voća ide usporeno i da isporuke kasne od jednog do pet dana, dok isporuke iz Italije kasne i do 15 dana.

„Sada nema razloga za zabrinutost, u to nas uveravaju i trgovinski lanci. Nemam razloga da nešto skrivam, za sada nema razloga za brigu“, dodaje Ljajić.

Ministar je gostujući u Danu uživo rekao da je problem deficit vozača u transportu robe, da su vozači preumorni, da često moraju da se testiraju, a ponekad i da idu u karantin.

Na pitanje gledalaca da je skičila cena limuna, Ljajić odgovara da je cena ovog voća skočila i do 40 odsto. Ističe da država nema tu mogućnost da kontroliše cenu svih vrsta robe, iako se , kako dodaje i o tome razmišljalo. Zbog toga očekuje povećanje cene svih citrusa.

Izvor: RTV „Biser“, N1

Foto: Pixabay