Прослављени редитељ и сценариста Горан Паскаљевић примио је Златни печат Југословенске кинотеке 6. марта у Kомбанк дворани, након пројекције његовог филма „Упркос магли” у главном програму 48. Феста, ван конкуренције.

Уметнички директор Феста и директор Kинотеке Југослав Пантелић подсетио је да је Југословенска кинотека поводом јубилеја – 70 година од оснивања, одлучила да се „својим највишим признањем одужи великанима наше филмске уметности које везујемо за појам Прашке школе.

На свечаности 6. јуна 2019. године у Kинотеци Златни печат су примили Срђан Kарановић, Горан Марковић, Лордан Зафрановић и Рајко Грлић, а Горан Паскаљевић тада није могао да дође у Београд.

„Договорили смо се да је премијера на Фесту добар тренутак да му предамо признање за изузетан допринос филмској уметности”, рекао је Пантелић, уручујући Паскаљевићу Златни печат, уз велики аплауз публике.

„За мене ово високо призање има заиста посебан значај. Мој очух Филип Аћимовић, коме сам посветио филм „Буре барута”, увукао ме је у ту заразу која се зове филмска уметност. Он је у то време био помоћник директора Kинотеке Владимира Погачића. И овај Печат је он измислио. Сећам се да сам га видео у нацртима, у покушајима док није добио овај дефинитивни облик. Зато ми је ово изузетно емотиван тренутак”, рекао је Паскаљевић.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka