Гугл дудл данас одаје почаст Игназу Семелвajсу, мађарском лекару и научнику, познатом као пиониру антисептичких поступака.

Описан као „спаситељица мајки“, Семелвajс је открио да се инциденција порођајне грознице (позната и као „дечја грозница“) може драстично смањити употребом дезинфекције руку у акушерским клиникама. Пуерперална грозница је била уобичајена у болницама средином 19. века и често је била смртоносна. Семелвajс је предложио праксу прања руку раствореним хлорним вапном 1847. године, радећи у Првој акушерској клиници Опште болнице у Бечу, где су одељења лекара имала три пута већу смртност одељења примаља. Објавио је књигу својих открића из етиологије, концепта и профилакса лечења деце.

Упркос разним публикацијама резултата у којима је прање руку смањило смртност на испод 1%, Семелвajсова запажања била су у сукобу са устаљеним научним и медицинским мишљењима времена и његове идеје медицинска заједница је одбацила. Семелвajс није могао да понуди прихватљиво научно објашњење за своје налазе, а неки лекари су били увређени на предлог да опере руке и исмевали су га због тога. 1865. све оштрији Семмелвajс наводно је претрпео нервни слом те га је колега издајнички предао азилу.

Умро је само 14 дана касније, у 47. години, након што су га стражари претукли, од гангренозне ране на десној руци која је могла бити узрокована премлаћивањем. Семмелвajсова пракса стекла је широко прихватање тек годинама након његове смрти, када је Лоуис Пастеур потврдио теорију клица, а Јосепх Листер, који делује на француском микробиолошком истраживању, вежбао и радио хигијенским методама, са великим успехом.

Извор: Wikipedia