Gugl dudl danas odaje počast Ignazu Semelvajsu, mađarskom lekaru i naučniku, poznatom kao pioniru antiseptičkih postupaka.

Opisan kao „spasiteljica majki“, Semelvajs je otkrio da se incidencija porođajne groznice (poznata i kao „dečja groznica“) može drastično smanjiti upotrebom dezinfekcije ruku u akušerskim klinikama. Puerperalna groznica je bila uobičajena u bolnicama sredinom 19. veka i često je bila smrtonosna. Semelvajs je predložio praksu pranja ruku rastvorenim hlornim vapnom 1847. godine, radeći u Prvoj akušerskoj klinici Opšte bolnice u Beču, gde su odeljenja lekara imala tri puta veću smrtnost odeljenja primalja. Objavio je knjigu svojih otkrića iz etiologije, koncepta i profilaksa lečenja dece.

Uprkos raznim publikacijama rezultata u kojima je pranje ruku smanjilo smrtnost na ispod 1%, Semelvajsova zapažanja bila su u sukobu sa ustaljenim naučnim i medicinskim mišljenjima vremena i njegove ideje medicinska zajednica je odbacila. Semelvajs nije mogao da ponudi prihvatljivo naučno objašnjenje za svoje nalaze, a neki lekari su bili uvređeni na predlog da opere ruke i ismevali su ga zbog toga. 1865. sve oštriji Semmelvajs navodno je pretrpeo nervni slom te ga je kolega izdajnički predao azilu.

Umro je samo 14 dana kasnije, u 47. godini, nakon što su ga stražari pretukli, od gangrenozne rane na desnoj ruci koja je mogla biti uzrokovana premlaćivanjem. Semmelvajsova praksa stekla je široko prihvatanje tek godinama nakon njegove smrti, kada je Louis Pasteur potvrdio teoriju klica, a Joseph Lister, koji deluje na francuskom mikrobiološkom istraživanju, vežbao i radio higijenskim metodama, sa velikim uspehom.

Izvor: Wikipedia