Zajedno sa drugim proizvođačima tehnološke opreme, odeće i obuće, „Eplove“ prodavnice našle su se na spisku najpoželjnijih kada su i pitanju pljačkanja tokom protesta koji duže od nedelju dana traju u SAD.

Foto: Pixabay

Kao odgovor na to, kompanija je zatvorila sve prodavnice u SAD, tek što ih je otvorila nakon jenjavanja pandemije koronavirusa.

Međutim, „Epl“ ima još par trikova. Sve one koji su ukrali „ajfone“ i njihove druge uređaje ili one koji su te telefone kasnije kupili čeka iznenađenje. Čini se da ukradeni „ajfoni“ ne rade i mogu da budu praćeni, bilo od strane „Epla“ ili policije.

Oni koji su se na bilo koji način našli u vlasništvu ukradenog ajfona, bilo pljačkom ili tokom preprodaje, otkrili su da su telefoni automatski onesposobljeni i da su se na ekranima pojavile poruke: „Molimo vas vratite u ‘Epl’ prodavnicu. Uređaj je onesposobljen i praćen. Lokalne vlasti su obaveštene.“

I dalje se ne zna tačan broj ukradenih telefona.

„Epl“ je poznat po tome da koristi posebnu verziju svog operativnog sistema na telefonima za demonstraciju u prodavnicama, i ti „demo-ajfoni“ se automatski onesposobljavaju čim izađu iz dometa vaj-faj mreže prodavnice.

Osim toga, „Epl“ već nudi korisnicima službu FindMy (Pronađi moj), koja omogućava praćenje izgubljenih ili ukradenih uređaja putem iCloud naloga.

Izvor: RTS, Ars Technica