Извор: inovacionifond.rs/ Фото:nedeljnik.rs

Фонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом. У кратком периоду биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја…По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета Председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив.  Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта 2020. године.

И поред кратког временског периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Републике Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом. Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива.

Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком временском периоду и постати доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. Износ подршке по појединачном пројекту је до 6 милиона динара.