Danas slavimo Sveta tri jerarha – sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sveta tri jerarha – sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Među Srbima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Vlcsnap 2024 02 10 13h11m44s966
Foto: RTV Biser

Prema predanju, jednom se u narodu povela rasprava o tome ko je od ova Tri jerarha najveći.

Po jednima, to je bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer nemade u sebi ničeg zemaljskog.

Nasuprot njemu, bio je Sveti Jovan Zlatoust, koji je lako opraštao grešnicima i privlačio ih pokajanju. Zato ga jedni smatraše manjim od Vasilija Velikog, a drugi pak zbog njegove slatkorečivosti i razumevanja slabosti ljudskih većim od Vasilija.

Postojala je i treća grupa, koja je veličala Svetog Grigorija Bogoslova i smatrala da je on najveći od njih trojice, jer odlikovao se on kitnjastim i divnim stilom, kojim je prevazilazio sve crkvene mudrace. I tako je došlo do podele među pristalicama njihovim na: vasilijane, grigorijane i jovanite.